Hugo Chávez fikk operert ut en kreftsvulst i fjor sommer. Siden den gang har han vært gjennom to nye kreftoperasjoner samt cellegiftkurer og strålebehandling. Den siste runden med strålebehandling fikk han i mai.

Kreftsykdommen har svekket presidenten, men nå forteller Chávez at han de siste dagene er blitt undersøkt med både datatomograf og magnettomograf, og at resultatene er oppløftende.

— Alt har vist seg å være helt fint, sier han.

På vei tilbake

Chávez forteller videre at han følte seg frisk etter behandlingen han fikk i mai. Han har imidlertid ikke sagt noe om hvorvidt det vil bli nødvendig med flere operasjoner eller kurer.

Presidentens helsesituasjon er det store samtaletemaet i Venezuela, hvor mange mener hans «revolusjon» vil strande uten Chávez selv ved roret.

I løpet av våren har Chávez i perioder vært borte fra rampelyset for å konsentrere seg om å bli frisk, med Twitter og telefonsamtaler som sine viktigste kommunikasjonskanaler. Men den siste tiden har han vist seg offentlig stadig oftere.

Mandag skal presidenten også lede sitt største valgkamparrangement siden han ble syk. I forbindelse med dette vil han trolig offisielt registrere seg som kandidat i presidentvalget som skal holdes senere i år.

Stiller til valg

I valget håper Chávez på gjenvalg for annen gang. Han sier sykdommen har vært tung, men at han har tro på at han vil bli kvitt kreften.

— Jeg tror Gud, på Herren Kristus, på vitenskapen og på min vilje til å leve så jeg kan fortsette å kjempe for dette landet, sier han.

Chávez' utfordrer i presidentvalget er Henrique Capriles (39), som er opposisjonens felles kandidat. Han har gått fra dør til dør for å sanke stemmer.

Men selv fra sykesengen klarer Chávez å overskygge motstanderen - bare gjennom det faktum at hans sykdom er det alle snakker om.

Chávez ligger i tet på de fleste meningsmålingene i Venezuela, og to av tre venezuelanere sier de tror presidenten vil bli frisk igjen.

Kan ha spredning

Det hersker imidlertid stor usikkerhet rundt spørsmålet om hvor syk han egentlig er, men i pressen går det rykter om at han kanskje bare har noen måneder igjen.

En kilde nær Chávez' legestab sier til nyhetsbyrået Reuters at presidenten er «skrøpelig». Ifølge kilden fikk han sterke smerter i ett av beina i forrige måned fordi kreften hadde spredt seg.

Journalistkilder hevder samtidig at Chávez nå går på sterke opiater for å døyve smertene, og at kreften har spredt seg til skjelettet.

SYK: President Hugo Chávez.
SCANPIX