Hovedkvarteret er en tungt bevoktet bygning i Rawda-distriktet i sentrum av Damaskus, og angrepet skjedde mens flere ministre satt i møte med tjenestens ledere, ifølge syrisk TV.

Det ble raskt meldt at forsvarsministeren var drept i angrepet, mens Shawkat, som er sjef for nasjonal sikkerhet, døde på sykehus etter attentatet. Innenriksminister Mohammad Ibrahim al-Shaar er blant flere som ble såret i attentatet, ifølge Hizbollahs TV-stasjon Al-Manar.

Også sjefen for den syriske etterretningstjenesten Hisham Bekhtyar er såret og lå onsdag ettermiddag på operasjonsbordet, ifølge sikkerhetskilder.

Sperret av

Politiet sperret av området rundt al-Shami-sykehuset i nærheten, samtidig som det kom meldinger om at flere høytstående tjenestemenn i sikkerhetstjenesten var drept eller kritisk såret. Ubekreftede kilder melder om fem drepte.

Det er uklart hvem som sto bak angrepet og hva slags angrep det var.

Statlig TV meldte om et selvmordsangrep, mens regimemotstandere snakket om en bilbombe som Den frie syriske hæren (FSA) sto bak, og islamistgruppa Liwa al-Islam påtok seg ansvaret for attentatet via Facebook.

— Livvakt sto bak

Syriske myndigheter kaller i en pressemelding angrepet et terrorangrep, og en kilde i sikkerhetstjenesten har sagt at det var en livvakt i presidentens innerste sirkel som utførte et selvmordsangrep med en bombebelte.

Daoud Rajha, en kristen syrer, var forsvarsminister, viseforsvarssjef, og nestleder i ministerrådet. Øverste leder for forsvaret er president Bashar al-Assad.

Offensiv

Angrepet skjedde etter en natt med kraftige kamper i flere nabolag i Damaskus.

Det meste av Damaskus har vært avskjermet fra den brutale volden i Syria de siste 16 månedene, til tross for at 17.000 mennesker ifølge aktivistgrupper er blitt drept.

De siste fire dagene har det imidlertid vært kamper i flere bydeler, og opprørere fra FSA varslet tidligere i uken at de har innledet en offensiv mot Assad-regimet og deres støttespillere. (©NTB)

DREPT: Syrias forsvarsminister, Dawoud Rajha, ble onsdag drept i et bombeangrep i sentrum av Damaskus. Flere sentrale personer i president Bashar al-Assads krets og sikkerhetstjenesten skal ha blitt såret i angrepet.
SCANPIX