Flere hundre mennesker var fortsatt innesperret i gruven tirsdag kveld.

Eksplosjon

Kullgruven i provinsen Manisa vest i Tyrkia ble tirsdag rammet av en eksplosjon som utløste en brann.

På kvelden opplyste ordfører Cengiz Ergun i Manisa at dødstallet hadde nådd 157. 75 var skadd, sa Ergun til TV-stasjonen CNN Turk. Opplysningene kunne ikke umiddelbart bekreftes av den tyrkiske etaten for krisehåndtering, som litt tidligere hadde oppgitt at 17 var bekreftet omkommet.

Redningsarbeidere kjempet en desperat kamp for å holde de innesperrede gruvearbeiderne i live, men tykk røyk gjorde arbeidet vanskelig.

Pumpet inn oksygen

Brannmannskaper pumpet oksygen inn i gruvesjaktene med håp om at det kunne redde de innesperrede. De befant seg cirka 2 kilometer under bakken og 4 kilometer fra utgangen.

– Fire separate redningsteam jobber i gruven. Brannen skaper et problem, men oksygen pumpes inn i gruvegangene som ikke er berørt, sa energiminister Taner Yildiz før han tirsdag satte kursen mot ulykkesstedet.

Det antas at alle arbeiderne har gassmasker, men det er høyst usikkert hvor lenge de vil kunne beskytte mot røyken. Hvis ikke ventilasjonen i gruven fungerer, kan mange ha mistet livet av oksygenmangel og røykskader.

Det antas at eksplosjonen i gruven ble utløst av en elektrisk feil. Ulykken satte det elektriske anlegget ut av spill slik at heisene sluttet å fungere.

Fortvilte pårørende

Ifølge ordfører Cengiz Ergun ble nesten 600 arbeidere innesperret som følge av eksplosjonen. Mange ble reddet ut, men på kvelden ble det opplyst at over 200 fortsatt befant seg i gruven.

Fortvilte slektninger samlet seg like ved gruveanlegget. De fryktet det verste.

Tyrkias statsminister Tayyip Erdogan valgte å avlyse et besøk til Albania for å besøke ulykkesstedet i Manisa-provinsen, 12 mil nordøst for feriebyen Izmir ved Egeerhavet.

Det er ikke uvanlig med eksplosjoner i Tyrkias gruver. Landets verste gruveulykke skjedde i 1992. Da mistet 263 gruvearbeidere livet i en eksplosjon i en gruve i byen Zongulak.

FANGET UNDER BAKKEN: Redningsutstyr og mannskap ved gruven i Tyrkia der flere hundre arbeidere er fanget i en gruvebrann.
TRAGEDIE: Fortvilte pårørende har samlet seg ved gruven i Manisa-provinsen vest i Tyrkia.