Mannen som ble drept, var en israelsk soldat. 13 andre ble såret, og tilstanden er kritisk for to av dem, melder avisa Haaretz.

Israelsk politi kaller angrepet en terrorhandling. Sjåføren av bilen, en palestiner bosatt i Øst-Jerusalem, ble kort tid etter på drept av israelske soldater.

Angrepet skjedde onsdag på en gate like utenfor Øst-Jerusalem. Senere samme dag kunngjorde Hamas at den sto bak angrepet, som bevegelsen omtaler som «en heltemodig påkjørsel-operasjon».

— Vår helt insisterte på å hevne angrepene på al-Aqsa-moskeen og våre palestinske martyrer, heter det i en uttalelse fra Hamas. Angriperen blir navngitt som Ibrahim Akari fra Øst-Jerusalem.

Slo med jernstang

Mannen kjørte først inn i en gruppe på tre politimenn, deretter fortsatte han 300 meter og rammet passasjerer som kom ut fra et tog. Han gikk etter dette ut av bilen og slo tilfeldige personer med en jernstang før politiet drepte ham, ifølge øyenvitner.

Hendelsen ligner den fra 22. oktober da en palestinsk bilist tok livet av to personer idet han kjørte gjennom en jernbanestasjon. Mannen ble senere skutt og drept av politiet.

I forrige uke ble en jødisk aktivist påført kritiske skader idet han ble skutt av en motorsyklist. Neste morgen ble en mistenkt palestiner skutt og drept under et politiraid mot en bolig.

Uro i Øst-Jerusalem

Episoden onsdag skjedde på hovedveien mellom Øst- og Vest-Jerusalem kort tid etter at flere personer ble skadd i sammenstøt mellom israelsk politi og palestinske ungdommer ved al-Aqsa-moskeen i Øst-Jerusalem.

Ungdommene kastet stein og kinaputter mot politiet for å hindre at de slapp ikke-muslimer inn på plassen. På forhånd hadde en ytterliggående høyreorientert jødisk gruppe varslet at den ville besøke plassen, som av jødene kalles Tempelhøyden.

Sammenstøtene på plassen spredte seg raskt til smågatene i gamlebyen. I nærheten av Løveporten, en av sju innganger til gamlebyen, avfyrte politiet tåregass og sjokkgranater for å spre en rasende palestinsk folkemengde. Mange skolebarn skal ha havnet midt i urolighetene.