Målet er å hindre at det fryktede viruset sprer seg videre.

Lange kolonner med militærkjøretøy kjørte soldater og helsearbeidere til Sierra Leones østligste områder, der det er høyest tetthet av smittetilfeller. Her skal soldatene håndheve sperringene rundt nabolagene som er satt i karantene. Områdene vil få matforsyninger og helsearbeiderne får bevege seg fritt, opplyser hæren.I Liberia har politiet satt opp kontrollposter og veisperringer i de rammede områdene i Lofa fylke. Ingen får reise ut av områdene som er satt i karantene.

Så langt er 1.603 mennesker smittet i de vestafrikanske landene Liberia, Sierra Leone og Guinea. 887 av dem har bukket under for blødningsfeberen, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). Fire av smittetilfellene er registrert i Nigeria, som er det siste landet viruset har nådd.

Gatene i Sierra Leones hovedstad Freetown var uhyggelig folketomme mandag. President Ernest Bai Koromo oppfordrer folk til å bli hjemme og be.

Døde blir liggende

I Liberias hovedstad Monrovia ble flere veier blokkert av folk som protesterer mot at de døde ikke blir hentet og begravet.

— Ingen biler får passere på denne veien før myndighetene kommer og henter likene som har ligget i husene i fire dager, sier 56 år gamle Kamara Fofana i Douala, en forstad til Monrovia.

Liberierne har fått beskjed om å ringe et nødnummer slik at myndighetene kan sende noen til å hente likene, men flere hevder det aldri kommer noen.

Begravelser

Myndighetene opplyser at de har kjøpt eiendommer hvor de kan begrave de døde. Men det omfattende sykdomsutbruddet er en stor byrde for helsevesenet i en av verdens fattigste regioner.

— Situasjonen vil trolig bli verre før det blir bedre. Vi er overbelastet. Vi trenger hjelp, vi trenger ressurser, vi trenger arbeidere, sier Liberias informasjonsminister Lewis Brown.

Og noe hjelp er på vei. Verdensbanken varslet mandag kveld at de vil bidra med 200 millioner dollar (1,3 milliarder kroner) til bekjempelse av viruset i Guinea, Liberia og Sierra Leone. Den afrikanske utviklingsbanken vil overføre 50 millioner dollar (314 millioner kroner) til de tre landene.

Amerikanere smittet

Helsearbeidere sier antall tilfeller er overveldende.

På toppen av det hele har noen utenlandske hjelpearbeidere forlatt regionen, etter at to amerikanere fra organisasjonen Samaritan's Purse ble smittet. En av dem, Ken Brantley, var tilsynelatende på bedringens vei etter å ha blitt fløyet hjem til USA for behandling. Den andre amerikaneren, Nancy Writebol, er ventet til USA tirsdag.

I Nigeria opplyste myndighetene at en lege i storbyen Lagos er smittet av det dødelige viruset. Legen behandlet en amerikaner som var rådgiver for Liberias finansdepartement, Patrick Sawyer, og som døde på isolat i Lagos etter å ha kommet til landet med fly.