President Petro Porosjenko var torsdag i Newport i Wales, hvor NATO diskuterte krisen i Ukraina og forholdet til Russland på sitt toppmøte.

Porosjenko understreket at det ikke var Ukraina som skapte krigen som nå raser øst i landet. Han helte også kaldt vann i blodet på dem som tror fredagens møte i en kontaktgruppe med Russland, pro-russiske separatister og OSSE i Minsk, raskt vil gi en løsning på krisen. Han krevde løslatelse av gisler, kontroll over grensene og full tilbaketrekning av russiske soldater fra Ukraina.

— Jeg tror dette er en svært vanskelig utfordring før vi innleder de veldig viktige politiske forhandlingene, tatt i betraktning at Ukrainas uavhengighet og territorielle integritet ikke er et spørsmål for forhandlinger, sier han.

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen understreket at han ønsker Putins fredsplan velkommen - hvis den er en genuin bestrebelse på å finne en politisk løsning.

— Jeg må likevel si at når vi tidligere har sett likende uttalelser og initiativer, har de vært en tåkelegging av ytterligere, vedvarende russisk destabilisering av situasjonen i Ukraina, sa han.