Bussjåførens forklaring: – Hull i veien forårsaket den tragiske bussvelten

Tre barn omkom da en buss med skoleungdommer på vei på skiferie kjørte av veien i Härjedalen i Sverige. Nå har bussjåføren forklart seg.

Publisert Publisert

ULYKKE: Ambulanser og redningsarbeidere på ulykkesstedet i Härjedalen i Sverige. Foto: Nisse Schmidt/NTB scanpix

iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Sjåføren av ulykkesbussen i Sverige har forklart at huller i veien førte til at han mistet kontrollen over bussen.

– Han sier at han ikke opplevde feil på bussen, men at det var telehiv i veien som fikk bussen ut av kurs, sier Göran Mellström, sjef for busselskapet Bergkvara buss, til Expressen.

Sjåføren, en mann i 60-årene, har lang yrkeserfaring som bussjåfør. Mellström sier mannen er svært rystet etter ulykken.

– Sjåføren mistet kontrollen da veien var veldig dårlig stykkevis. Det var store hull i veibanen, sier Mellström til den svenske avisen.

Så ut som en krigssone

– Ulykkesstedet så til å begynne med ut som en krigssone. Ungdommer fikk behandling i grøftene og i prinsippet over alt, forteller Peter Nystedt fra redningstjenesten.

– Det blir store krefter i en buss på en vei med 80-90-sone, sier Nystedt.

Det var tre barn som omkom i ulykken, bekrefter svensk politi mandag morgen.

I alt ble 23 personer innlagt på sykehus.

Hun våknet og tok på seg setebeltet like før ulykken.

Politiet: – Vet ikke hva som forårsaket ulykken

Bussen kjørte av veien og veltet på E45 mellom Sveg og Fågelsjön i Härjedalen. Om bord var det 52 skoleelever og syv voksne.

På en pressekonferanse søndag ettermiddag sa politiet at det fremdeles er uklart hva som skjedde da bussen veltet.

– Det finnes per nå ikke noe informasjon på hva som har forårsaket ulykken.

Sjåføren av bussen har vært i innledende samtale med politiet, men er ikke avhørt. Veien holdes stengt til rundt lunsjtider på mandag slik at politiet og havarikommisjonen får gjort alle undersøkelser.

– Hele landet i sorg

Situasjonen på ulykkesstedet ble beskrevet som kaotisk mens redningsarbeidet pågikk. Mange fikk behandling på stedet, mens andre ble fraktet direkte til sykehus.

– Dette er en sorgens dag. Ungdommer på vei på en spennende reise, å gå på ski, sosialisere og ha det moro. Og så endrer alt seg, og noen kommer ikke tilbake, sier Sveriges statsminister Stefan Löfven i en uttalelse.

En stund var redningsmannskapene redd for at noen var fastklemt under bussen, men dette viste seg å ikke være tilfelle. På formiddagen var alle de skadde fraktet bort fra stedet.

ULYKKE: Ambulanser og redningsarbeidere på ulykkesstedet i Härjedalen i Sverige. Foto: Nisse Schmidt/NTB scanpix

Ungdommene lå å sov

Reisen var ikke i regi av skolen, men arrangeres av en skoleforening med navn Sparta IF.

– Elevene og ansatte som skulle delta på turen måtte ta fri. Skoleforeningen Sparta IF er fire-fem år gammel og arrangerer to turer i året. En skitur og en reise til Hellas, opplyste talspersonen til skolen på en pressekonferanse søndag kveld.

Elevene som var om bord i bussen har fortalt at de lå å sov da ulykken inntraff.

En jente Dagbladet snakket med, Ida Ryberg (14), forteller om det grusomme synet som møtte henne da hun fikk hjelp ut av den veltede bussen.

– Det var glass overalt, masse blod i snøen. Det lå kropper under bussen. Alle skrek og gråt, sier Ryberg til avisen.

Selskapet som eier bussen oppgir til svenske aviser at den ble kjørt av en rutinert sjåfør.

Ikke nok ambulanser

Om lag 15 ambulanser og flere helikoptre ble sendt til stedet etter at ulykken skjedde. Politiet tilkalte alle tilgjengelige ressurser fra flere regioner, og E45 ble stengt i begge retninger.

Likevel var det vanskelig å få på plass nok ressurser.

– Det har ikke vært nok ambulanser til å ta hånd om alle de skadde samtidig. Så det ble prioritert å kjøre i omganger, sier Olof Brånborg fra den svenske redningstjenesten.

SORG: Flagget vaier på halv stang ved skolen i Skene hvor elevene hvor ungdommene som ble rammet av bussulykken, er elever. Foto: Foto: Björn Larsson Rosvall / TT / NTB scanpix

Tilbud om norsk hjelp

Ifølge redningstjenesten ble "hele Mellannorrland" tømt for ambulanser. Noen av ungdommene ble beskrevet som apatiske etter ulykken.

Politiet rykket ut med 40 enheter, og det var rundt 30 brannmenn på stedet. Et telt ble satt opp for å behandle skadde like ved bussen.

Også norske myndigheter fikk spørsmål om de kunne bistå. Hovedredningssentralen i Sør-Norge opplyser til VG at de tilbød å stille med helikopter og ambulansefly, men på dette tidspunktet var det ikke behov for norsk bistand.

Fem av de skade ble sendt til sykehuset i Östersund, som på formiddagen var i katastrofeberedskap.

– Vi har kalt inn ekstra personale til alle funksjoner. Det har vært en utrolig oppslutning fra våre egne, men også fra Norge, sa Lisbeth Nilsson fra sykehusledelsen på pressekonferansen

Rett veistrekning

I morgentimene skal det har vært kuldegrader og glatte veier i ulykkesområdet, men veibanen var tørr der ulykken skjedde.

Det svenske Trafikkverket har igangsatt en gransking av ulykken.

– Granskingen vil vise om det var veiens tilstand, menneskelige faktorer eller noe annet som var årsaken, sier Vernonika Gustafsson ved myndighetenes pressetjeneste.

Ungdommene på bussen går i en åttendeklasse på en skole i Skene, noen mil utenfor Göteborg. De var på vi til et skisted i Jämtland.

https://api.schibsted.tech/proxy/content/v3/publication/BT/multimedias/7aa4621045b5d0fc1ddca3b17f4088ac
Publisert