Reuters: May skal kunngjøre at store deler av brexitavtalen er i mål

Storbritannias statsminister Theresa May skal mandag kunngjøre at det er enighet om 95 prosent av brexitavtalen, ifølge Reuters.

Publisert Publisert

ENIGHET: Storbritannias statsminister Theresa May skal mandag kunngjøre at det er enighet om 95 prosent av brexitavtalen, ifølge Reuters. Foto: Alastair Grant / AP / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Den britiske statsministeren skal orientere de folkevalgte i Underhuset om EUs toppmøte i Brussel forrige uke.

Der er det ventet at hun vil fortelle om betydelige fremskritt i brexitforhandlingene de siste ukene.

I utdrag av innlegget som er blitt distribuert til pressen i forkant, inkludert til NTB, sier May at EU og Storbritannia blant annet er blitt enige om reglene for tvisteløsning og håndheving av avtalen.

I tillegg er det enighet om Gibraltar og om britenes militære baser på Kypros.

95 prosent

Irskegrensen står dermed igjen som eneste uløste spørsmål av betydning i forhandlingene.

– Alt tatt i betraktning er det nå enighet om 95 prosent av utmeldingsavtalen og dens protokoller, sier May i utdraget.

EU-diplomater har tidligere kommet med lignende anslag, og EUs sjefforhandler Michel Barnier sa i et intervju i helgen at det er enighet om rundt 90 prosent av avtalen.

EU og Storbritannia ble allerede i fjor enige om det økonomiske oppgjøret og om rettighetene til EU-borgere i Storbritannia og briter i andre EU-land.

I mars kom de dessuten til enighet om rammene for en 21 måneder lang overgangsperiode etter brexit.

Irsk problem

Forhandlerne har derimot stått fast i samtalene om grensen mellom Irland og Nord-Irland, som blir Storbritannias landgrense mot EU etter brexit.

Av hensyn til fredsprosessen i Nord-Irland regnes det som avgjørende å finne løsninger som sikrer at grensen forblir åpen etter skilsmissen. Men EU og Storbritannia har ikke klart å komme til enighet om hvordan dette skal oppnås.

I innlegget i Underhuset er det ventet at May vil gjenta at EUs opprinnelige forslag til løsning er «uakseptabelt» fordi det vil føre til at det oppstår en ny tollgrense i Irskesjøen mellom Nord-Irland og resten av Storbritannia.

– Det mener jeg ingen britisk statsminister noensinne ville ha akseptert. Og jeg vil definitivt ikke gjøre det.

Stans i samtalene

Den vanskelige situasjonen var hovedtema på EUs toppmøte i Brussel i forrige uke.

Der holdt May et 15 minutter langt innlegg hvor hun oppdaterte om status. Etterpå diskuterte de øvrige stats- og regjeringssjefene situasjonen videre med EUs forhandlingsleder Michel Barnier, uten at May fikk være med.

I de tekniske samtalene har det derimot vært full stans siden forhandlerne møtte veggen søndag 14. oktober.

Siden er det ikke holdt noen møter mellom forhandlingsdelegasjonene, får NTB opplyst. Så langt er det heller ikke planlagt noen møter denne uken.

Publisert