- Væpnet politi med hjelm og våpen i gatene ved hotellet

BT-journalist Marianne Nilsen er i Paris med ektemannen Helge Skodvin, og har havnet midt i terrordramaet. - Det er helt uvirkelig. Forferdelig, sier Nilsen.

Publisert Publisert

ANGREP: Væpnet politi like utenfor hotellet som BT-journalist Marianne Nilsen og ektemannen bor på i Paris, natt til lørdag.- Det er helt uvirkelig. Forferdelig, sier hun om opplevelsen. Foto: Marianne Nilsen

iconDenne artikkelen er over fire år gammel

— Det er skummelt. Kjempeskummelt. Iallfall når du får vite at du nettopp har gått forbi et sted, og det har vært skyting der fem minutter senere. Akkurat nå vet vi ikke hva vi skal gjøre eller kan gjøre. Men vi skal iallfall ikke gå ut igjen, sier Nilsen til BT.

Les også

Siste om dramaet i Paris

Hun er i Paris med ektemannen, fotograf Helge Skodvin, og hadde vært på et fotoarrangement i forbindelse med Paris photolangs Seinen da terroren rammet.

Ved 00.30-tiden skriver hun i en SMS at de kan se væpnet politi med hjelm og våpen i gatene ved hotellet.

I PARIS: Marianne Nilsen er journalist i Bergens Tidende, og har havnet midt i terroren i Paris. Foto: Jan M. Lillebø

— De ber folk om å komme seg unna. Vi hører sirener og helikoptre, opplyser Nilsen.

Rundt 140 drept

Over midnatt stormet politiet konsertsalen Bataclan, hvor rundt 100 personer var tatt som gisler. Ifølge AFP er rundt 100 personer drept, bare i konserthallen. Ytterligere 40 er drept på andre steder i og rundt Paris, opplyser myndighetene i Paris til Reuters.

— Vi hører sirener hele tiden. På vei tilbake til hotellrommet kom det masse politibiler i veldig høy fart, og vi forsto med en gang at det hadde skjedd noe alvorlig, forteller Nilsen.

Les også

Aftenposten på åstedet: «Fikk beskjed om å gå nærmere kun hvis jeg ville bli skutt»

Les også

CNN: Gisler tvitrer om at en og en blir drept

— Begynte å løpe

Tidligere BT-journalist Yngvild Gotaas Torvik satt på en uterestaurant sammen med venner, bare noen få hundre meter fra konsertstedet Bataclan, da de første rapportene kom inn.

— Vi fikk høre at det hadde vært et angrep på Bataclan, men vi ble ikke så bekymret med en gang. Så hørte vi om skyting på restaurant Cambodge. Da ble vi redde, og kom oss vekk, sier hun.

De gikk over Place de la Republique, som ligger litt lenger nord. Der var det politi overalt.

LIKE VED: Yngvild Gotaas Torvik, tidligere BT-journalist, studerer i Paris og var like i nærheten av et av stedene som ble angrepet fredag. Foto: Privat

— Plutselig var det noen menn som ropte veldig høyt. Da ble folk veldig redde, og vi var flere som begynte å løpe. Vi fant til slutt en mørklagt restaurant. Der hadde det samlet seg rundt 50 andre, sier Torvik.

Hun ble værende på restauranten i rundt en time, før hun og vennene bestemte seg for å dra videre.

— Nå er jeg hos en venninne som bor ikke langt fra sentrum. Vi føler oss trygge her, og myndighetene har oppfordret folk til å holde seg innendørs, sier Torvik.

Les også:

Les også

- Folk skrek og løp

— Vi er litt stresset nå

Ekteparet Aslak Berge og Trine Forsland har omtrent forskanset seg på hotellrommet i Paris.

— Vi har ingen planer om å dra noe sted. Vi skal holde oss akkurat her, sier han.

I PARIS: Redaktør i iLaks, Aslak Berge, er i Paris på jobbreise sammen med konen Trine Forsland.- Vi hadde vært og spist middag på en restaurant som ligger midt mellom Louvre og operaen da vi skjønte hva som hadde skjedd. Vi hører sirener hele tiden, sier han til BT. Foto: Privat

Berge, som er redaktør i iLaks, er på jobbreise i Paris i forbindelse med åpningen av en norsk sjømatrestaurant i Paris fredag kveld.

Han og konen bor på et hotell like ved det ene åstedet, som ble rammet av terrorangrep fredag kveld.

— Vi er litt stresset nå, fordi vi hørte nettopp at det var skyting ved Louvre. Og vi befinner oss noen få hundre meter derfra, sier Berge, i 23-tiden fredag.

— Det virket litt fjernt i begynnelsen, men da vi plutselig så at det hadde skjedd rett i nærheten av oss, var det ubehagelig. Det er også ekkelt at vi på en måte er midt i krysslinjen mellom angrepene, legger han til.

Les også:

Les også

- Voldsomt angrep

Norsk arrangement

Med på turen er blant annet journalist Ole Erik Klokeide fra bladet Fiskaren og hans kone.

Til NTB sier Klokeide at gjestene ble bedt om være i ro i sjømathuset da angrepene inntraff.

— Så måtte vi til slutt dra tilbake til hotellet. Gatene er nesten helt tomme, og Paris, i hvert fall i dette distriktet, virker som en spøkelsesby. Dette er skremmende. Vi er alle redde, og vi hører skyting rett ute i gatene, sier Klokeide til NTB. Han forteller at gatene er fulle av politi og militært personell.

Publisert