Terrormistenkt pågrepet i Bulgaria

Knyttes til en av terrorbrødrene.

DREPT: Brødrene Chérif og Said Kouachi ble drept under en politiaksjon fredag. Foto: SCANPIX

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

En terrormistenkt franskmann ble pågrepet 1. januar, idet han forsøkte å ta seg inn i Tyrkia via Bulgaria, opplyser statsadvokat Darina Slavova til nyhetsbyrået AFP.

Mannen har ifølge påtalemyndigheten vært i kontakt med Cherif Kouachi, en av de to brødrene som gjennomførte angrepet mot satiremagasinet CharlieHebdoi forrige uke. Mannen er 29 år gammel og er opprinnelig fra Haiti.

Sto på terrorliste

Det politiet mener er gjerningsmennene fra CharlieHebdo-angrepet – brødrene Chérif og Said Kouachi – ble drept under en politiaksjon fredag. Det samme ble Amedy Coulibaly som drepte fire gisler på et jødisk supermarked i Paris to dager senere.

Alle disse tre sto på en amerikansk overvåkingsliste for terror.

Les også

-En rørende forside

Coulibaly hadde vært i en amerikansk terrordatabase «en stund», sier en rettstjenestemann til CNN. Ifølge kanalen var Coulibaly i registrert i myndighetenes register Terrorist Identities Datamart Environment (TIDE). Registeret inkluderer rundt en million navn.

Les også

Charlie Hebdo selges i 25 land

32-årige Coulibaly tok flere gisler i en kosherbutikk øst i Paris den 9. januar. Det skjedde få timer etter at gjerningsmennene bak angrepet mot satiremagasinet CharlieHebdoforskanset seg i et bygg nordøst for hovedstaden. Coulibaly ble selv tatt av dage etter å ha drept fire av gislene, som alle var jøder. Dagen før skjøt og drepte han en politikvinne.Amerikanske tjenestemenn har opplyst at brødrene Chérif og Said Kouachi, som drepte tolv personer under angrepet på CharlieHebdo, hadde vært på en amerikansk overvåkingsliste i flere år.

Coulibaly hadde et langt kriminelt rulleblad og ble i 2013 dømt for planer om å hjelpe mannen bak bombeangrepet mot metroen i Paris i 1995, med å rømme fra fengsel. Coulibaly ble kjent med Chérif Kouachi i fengsel, som han slapp ut fra i fjor.

Leter etter kjæreste

Fransk politi tror det fortsatt kan være så mange som seks mistenkte på frifot etter terrorangrepene, melder nyhetsbyrået AP. To franske polititjenestemenn sier mandag at en av de mistenkte er observert kjørende i en bil som er registrert på enken etter en av de drepte gjerningsmennene.

Franske myndigheter leter nå i Paris-området etter en Mini Cooper som var registrert på Hayat Boumeddiene, skriver AP videre. Hun var kjæresten til mannen bak angrepene på supermarkedet og er selv etterlyst i forbindelse med terrorangrepene. Men Boumeddiene har trolig vært i Tyrkia fra 2. januar og deretter dratt videre til Syria 8. januar.

Hvilken tilknytning de øvrige mistenkte antas å ha hatt til angrepene i Frankrike i forrige uke, er ikke kjent.

Statsminister Manuel Valls sa tidligere mandag at det jaktes på mulige medhjelpere etter angrepene som kostet 17 mennesker livet i forrige uke.

Tusenvis av soldater

Sikkerheten blir trappet kraftig opp i Frankrike etter angrepene. Totalt 15.000 soldater og politifolk skal fra tirsdag vokte landet og beskytte jødiske skoler og synagoger mot angrep. Mandag var allerede over 4.000 soldater på plass.

– Vi har besluttet å mobilisere 10.000 mann for å beskytte sensitive områder i hele landet fra i morgen kveld, sa forsvarsminister Jean-Yves Le Drian mandag.

Terrororganisasjonen Al-Qaida i Islamsk Maghreb (AQIM) advarer Frankrike om at landet vil «betale prisen for dets vold mot muslimske land», melder CNN.

AQIM er al-Qaidas fløy i det nordvestlige Afrika, og har blant annet stått bak en rekke terrorhandlinger i Nord-Afrika.

Truslene kommer samme dag som den franske nasjonalforsamlingen skal avgjøre om Frankrike fortsatt skal være del av den internasjonale koalisjonen mot ekstremistgruppen Den islamske staten (IS) i Irak.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. PST vet fortsatt ikke om trussel mot Norge er reell

  2. Charlies største islamistkritiker

  3. «Glad i dere»

  4. Mintes terrorofrene med tegninger i Oslo

  5. Millioner deltok i Paris

BT anbefaler

Stappfulle bybaner: – Det føltes ikke greit i det hele tatt

Mandag startet sommerrutene. I tillegg skaper sporarbeid på Kronstad utfordringer.

LES SAKEN