Kyaw valgt til president i Myanmar

Aung San Suu Kyis nære medarbeider og venn Htin Kyaw er valgt til ny president i Myanmar. Han blir dermed landets første sivile president siden 1962.

Publisert Publisert

PRESIDENT: Htin Kyaw er valgt til ny president i Myanmar. Han er en nær venn av nobelprisvinneren Aung San Suu Kyi og nyter stor respekt i hjemlandet. Foto: NTB SCANPIX

  • NTB
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Det var på forhånd ventet flertall for 69 år gamle Htin Kyaw i begge kamrene i nasjonalforsamlingen, og utnevnelsen av ham var dermed en ren formalitet.

Under avstemningen i underhuset i nasjonalforsamlingen fredag fikk han 274 av de 317 stemmene. Under avstemningen som tirsdag ble holdt i hele nasjonalforsamlingen, fikk han 360 av 652 stemmer. Det brøt ut applaus i nasjonalforsamlingen da avstemningsresultatet var klart.

— Seier! Dette er søster Aung San Suu Kyis seier. Takk, sa Htin Kyaw til reportere etter at avstemningen var over.

— Dette er et resultat av folkets kjærlighet overfor henne, la han til.

Thein Sein ut

Myanmars nye president erstatter den sittende Thein Sein i slutten av måneden, etter fem år med en kombinasjon av militært og sivilt styre.

En ny regjering skal være på plass 1. april.

Htin Kyaw var én av tre nominerte presidentkandidater. Overhuset og underhuset valgte hver sin kandidat, mens de militærutnevnte parlamentsmedlemmene nominerte den siste. Militærets kandidat, den pensjonerte generalen Myint Swe, fikk 213 stemmer, og han blir dermed landets første visepresident. Myint Swe var juntaens leder for den fryktede militæretterretningen og står på USAs sanksjonsliste.

Den tredje kandidaten, Henry Van Thio, var i likhet med Htin Kyaw nominert av Aung San Suu Kyis parti Nasjonalligaen for demokrati (NLD). Han blir landets andre visepresident. Han tilhører den etniske gruppen chin og skal representere landets mange etniske minoriteter.

Suu Kyi trekker i trådene

Htin Kyaw skal som president utpeke landets nye regjering, med unntak av innenriks-, forsvars- og grensesikkerhetsdepartementene. Disse tre postene skal utpekes av hærsjefen.

Aung San Suu Kyis parti vant i november i fjor en knusende seier. Hun kunne ikke stille som presidentkandidat selv fordi hun har vært gift med en utlending og fordi barna hennes er utenlandske statsborgere.

Planen hennes er dermed å indirekte styre landet via en stedfortreder, men hennes utvalgte var en godt bevart hemmelighet frem til hun kunngjorde Htin Kyaw som kandidat torsdag i forrige uke.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Fjorden fylles opp med gigantskip: – Ikke hyggelig å våkne til denne utsikten

  2. – Vi har et stort problem. Han sier han har drept moren sin og trenger hjelp til å fjerne henne.

  3. Etter dette ble mannens fryser ransaket: – Strengt forbudt

  4. Sønnen (20) godtok fengsling: Dette mener politiet om hvordan moren ble drept

  5. Gult jordskredvarsel: – Vi har en væromlegging i vente

  6. Bil truffet av snøskred i Nordfjord: – Bør ikke ferdes i dette området