Brussel-bombers bror: - Han var snill og smart

Den belgiske selvmordsbomberen Najim Laachraoui var en snill gutt, og familien så ingen tegn på radikalisering før det var for sent, ifølge 25-åringens lillebror.

Publisert Publisert

IDRETTSTALENT: Mourad Laachraoui regnes som en av Belgias store taekwondotalenter. Torsdag møtte han pressen etter at det ble kjent at hans bror Najim Laachaoui var en av to selvmordsbombere som angrep flyplassen i Brussel to dager tidligere. Foto: SCANPIX

  • NTB
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Laachraoui er av belgiske politikilder navngitt som en av to menn som sprengte seg selv på flyplassen i Brussel under terroraksjonene som kostet minst 31 menneskeliv tirsdag.

Laachraoui hadde vært islamistisk fremmedkriger i Syria. Han mistenkes også for å ha laget bombebelter som ble brukt i angrepene som kostet 130 menneskeliv i Paris i fjor.

Belgierens 20 år gamle bror Mourad forteller nå ingen i familien merket noen endringer i Najims oppførsel før han dro til Syria i 2013.

— Han var en snill gutt, og fremfor alt var han smart, det er det jeg husker om ham, fortalte 20-åringen på en pressekonferanse i Brussel sent torsdag kveld.

  • Liveblogg: Siste nytt om terrorangrepet

Taekwondo-brødre

Selv representerer Mourad Laachraoui Belgia i internasjonale taekwondoturneringer og regnes som en av landets store talenter innen idretten.

Najim Laachraoui var utdannet elektromekaniker, og broren forteller at han leste mye og selv drev med taekwondo.

Najims gamle rektor på en katolsk ungdomsskole i Brussel beskriver ham som en mønsterelev.

— Najim Laachraoui var en svært god elev. Han strøk ikke i et eneste fag, sier Veronica Pellegrini ved skolen Institut de la Sainte Famille d'Helmet, der Najim gikk i seks år fram til 2009.

Les også:

Les også

- En gjerningsmann identifisert, en annen pågrepet

Ransaket huset

Da han i 2013 brøt kontakten med familien etter å ha fortalt at han befant seg i Syria, varslet de politiet, ifølge Mourad. Politiet kom deretter på besøk til familiens hjem, og etter Paris-angrepene 13. november ble huset ransaket.

— Du velger ikke din egen familie, sier selvmordsbomberens lillebror.

Najim var i likhet med familien religiøs, forteller han. 20-åringen sier han er i dyp sorg over det broren har gjort og framholder at han vil gjøre alt han kan for å sørge for at hans tre yngre søsken ikke blir radikalisert.

— Det er sprøtt, egentlig. De samme foreldrene, den samme oppveksten, og den ene går det skikkelig bra med, men det går dårlig for den andre, sier Mourads advokat Philippe Culot.

— Mourad og hele hans familie er knust over at Najim kunne gjøre noe så barbarisk, tilføyer Culot.

Kronikk:

Les også

Terroren i Europa er et tegn på at IS er i ferd med å tape

Reiste med Abdeslam

Myndighetene har ikke offisielt bekreftet at 25-åringen er død, og hans familie har heller ikke fått noen bekreftelse, forteller Mourad.

Han sier han aldri så storebroren sammen med Abdelhamid Abaaoud, den antatte hovedmannen bak Paris-terroren, eller noen andre som var involvert i blodbadene i Paris eller Brussel.

Najim Laachraoui skal ha reist under det falske navnet Soufiane Kayal fra Ungarn til Østerrike i september i fjor. I samme bil satt Salah Abdeslam, som regnes som den eneste overlevende fra angrepene i Paris. Abdeslam ble pågrepet i Brussel forrige uke, og samtidig etterlyste belgiske myndigheter Laachraoui.

Det er ikke kjent når Laachraoui vendte tilbake til Europa.

Les også:

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Identifiseringen kan ta flere uker