- Vi slåss! Vi slåss! Vi slåss! Det er meldingen fra alle grekere til Europa i kveld.Thanassis Exarchos står og gliser fra øre til øre på Platia Korai, der resultatene fra det greske valget nettopp er blitt kunngjort. Det venstreradikale partiet Syriza har vunnet en knusende seier. Nå skal Exarchos feste hele natten.

- Det blir første gang på fem år at grekerne vil gå ut i gatene og feire, uten å bli møtt av politi med tåregass, sier han.

SEIERSRUS: Syrizas valgskred var forventet, men det var likevel en voldsom glede og lettelse å spore hos partiets tilhengere da resultatene ble kunngjort.
Marita Aarekol

Knusende

Med Syrizas knusende seier er det duket for regjeringsskifte i Hellas. Det er en revolusjon fra de greske velgerne.

Med sine stemmer har de avvist både etablerte politiske partier, og EUs spareprogram, som Syriza har lovet å reversere. Dermed er en æra definitivt over i gresk politikk. De to store partiene Pasok og Nytt Demokrati har hatt makten i Hellas i over førti år.

- Hva annet kunne man stemme på i dag enn Syriza? sier Filaretos Amarantikses.

Den 28 år gamle musikeren har flyttet inn hos moren og bestemoren for å forsørge familien. Han er nå den eneste av dem som har inntekt.

- Vi har et bakeri, men halvparten av all inntekt går til staten, og nå er det nesten ingenting igjen. Nå må vi bli kvitt de gamle partiene som har ødelagt landet vårt.

Flertall

Ut fra de foreløpige resultatene fra valgdagsmålingene, ser det ut som om Syriza kan får rent flertall i parlamentet. Ironisk nok vil det i stor grad avhenge av hvor mange stemmer den tidligere statsministeren George Papandreou har klart å stjele.

Panadreou deserterte fra Pasok i desember, og etablerte sitt eget parti. Søndag kveld var det usikkert om partiet ville komme over sperregrensen på tre prosent. Dersom han klarer det, kan flertallet glippe for Syriza. Om han havner under, går alle stemmene hans til Syriza.

Foruten sine egne direkte stemmer får det vinnende partiet i Hellas 50 bonusplasser i parlamentet. I tillegg får de stemmene til alle små partier som havner under sperregrensen på tre prosent. Det er totalt 300 seter.

Bedre med koalisjon

Nå må Syriza «treffe bakken løpende», mener Nick Malkoutzis, som er en av Hellas fremste politiske analytikere. Han mener partiet har mange store utfordringer både utenfra, og internt.

- Det ironiske er at jeg tror en Syriza-regjering ville vært mer stabil i koalisjon. Da ville de måtte finne konsensus med andre partier, og hadde hatt et slags «alibi» for å inngå kompromisser, sier Malkoutzis. Han tror våren vil bli den store ilddåpen for partiet, som er helt uten regjeringserfaring.

NOK ER NOK: Kameratene Filaretos Amarantikses (28) og Odysseas Paraikelopoulos (28) utenfor valg­lokalet i Aten søndag. Begge stemte på Syriza. - Hva annet kan man stemme på? spør Amarantikses.
Marita Aarekol

- Hvis de kan klare seg frem til i sommer, da store deler av gjelden forfaller og det vil være mye turbulens, kan det kanskje hende at de er her for å bli.- Ser vi begynnelsen på en ny, politisk retning for Europa?

- Tja, vi har hatt svært lite rom for å stille spørsmål ved rådende politisk ideologi i Europa. Det har forhindret fornying, så det er bra at debatten åpner seg. Men spørsmålet er om Syriza, eller Podemos for den saks skyld, vil ha en langvarig effekt, eller de bare er uttrykk for frustrasjoner.

- Få dem vekk!

Søndag fulgte i alle fall hele verden med de greske velgernes frustrasjoner. Pressefolk fra alle kanter av kloden flokket til valglokalene, til grekernes store fornøyelse.

Odysseas Paraikelopoulos går med bestemte skritt til valgurnen med en konvolutt i hånden. Nedi ligger en stemme for Syriza.

- Ved sist valg stemte jeg på et lite, radikalt parti, sier den 28-årige arkitekten.

- Men ikke denne gangen. Denne gangen vil jeg være sikker på at Syriza får nok stemmer, og helst flertall. Jeg tror mange tenker sånn nå. Det viktigste er å få ut de folkene som sitter i regjering. Få dem vekk!

Verdighet

På Platia Korai runger allsangen og greske flagg vaier. Thanassis Exarchos klarer ikke å slutte å smile. Han har alltid vært en velger langt ute på venstresiden. Nå skal han få se om politikken han tror på virkelig kan gjøre en forskjell.

- Når tror du at dere vil begynne å se virkelige endringer?

- Først må vi få tilbake verdigheten som nasjon, sier Exarchos.

- Så vil det andre følge etter.