— Det er en uendelig trist morgen, hvor vi alle tenker på ofrene og deres pårørende. To uskyldige mennesker har mistet livet som følge av en kynisk terrorhandling mot Danmark, sier Thorning-Schmidt søndag morgen.

Uttalelsen kommer kort tid etter det ble kjent at dansk politi mener mannen som ble skutt og drept av politiet på Nørrebro i København søndag morgen, sto bak begge attentatene i hovedstaden.

— Dagen og natten igjennom har politiet handlet hurtig og målrettet for å sikre borgerne, sier statsministeren.

— Regjeringen følger utviklingen nøye. Ingen skal slippe unna med å angripe det åpne, frie og demokratiske danske samfunn, sier Thorning-Schmidt.

- Ikke kamp mellom islam og Vesten

Klokken 10.30 søndag formiddag talte statsministeren til det danske folk.

— Vikjenner ikke motivet til den antatte gjerningsmannens handlinger. Men vi vet atdet er krefter som vil landet Danmark ondt, sa hun.

Og fortsatte:

— Vi står ikkei en kamp mellom islam og Vesten, det er ikke en kamp mellom muslimer ogikke-muslimer. Det er en kamp mellom verdier for den enkelte og en mørkideologi.

Thorning-Schmidt pekte også på viktigheten av ikke å la frykten slå rot, og oppfordret sine landsmenn til å leve som normalt.

— Vi skalinsistere på å leve som de vi er. Vi skal gå til arbeidet som vi peier, viskal reise som vi pleier, vi skal tenke og snakke som vi vil. Vi er de vi er. Og frykten må ikke slå rot. Vi skal passe godt på hverandre, vi skal tenkepå hverandre. Vi er ett samfunn, og vi skal tro på våre felles verdier, sa statsministeren.

Justisminister Mette Fredriksen var også til stede under talen.

Hun kalte attentatene «motbydelige og kujonaktige».