Russland har sendt tusenvis av soldater til Krim og har i praksis full kontroll over den ukrainske halvøyen, som kan bli annektert.

— Hvis helgen går uten en synlig endring i Russlands handlemåte, må vi i EUs råd på mandag diskutere et neste skritt for sanksjoner, sier den tyske utenriksministeren Frank-Walter Steinmeier.

— Vi ønsker ingen konfrontasjon, men den russiske sidens handlinger gjør det uheldigvis nødvendig for oss å være forberedt, som jeg nettopp har skissert for dere, sier han.

EU besluttet sist uke å avslutte samtalene med Russland om visumsamarbeid og en større økonomisk avtale. Samtidig varslet Unionen hardere straffetiltak dersom ikke Russland bidrar til å dempe spenningen på Krim og løse den politiske krisen i Ukraina.

Russland befester grepet

Russland har beskrevet de europeiske reaksjonene som «ekstremt lite konstruktive» og har snarere befestet enn løsnet sitt grep om Krim de siste dagene.

Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius fremholder at russerne ikke har reagert positivt på et forslag som var ment å dempe krisen. Nye sanksjoner kan derfor bli iverksatt allerede denne uken, varsler han.

EU har truet med innreiseforbud og sperring av kontoer som tilhører russere i EU-land.

Statsminister Erna Solberg (H) har understreket at regjeringen kommer til å drøfte med Stortinget om Norge skal slutte seg til eventuelle nye EU-sanksjoner mot Russland.

Erklærer uavhengighet

Sterkt pro-russiske politikere på Krim har vedtatt at det skal holdes en folkeavstemning om Krims fremtidige status søndag. I et intervju med radiokanalen France Inter sier Fabius at folkeavstemningen er ulovlig, og at en annektering av regionen også vil være ulovlig.

Tirsdag erklærte regionforsamlingen på Krim-halvøyen seg uavhengig av Ukraina i forkant av folkeavstemningen.

— Regionforsamlingen vedtok tirsdag en deklarasjon om uavhengighet for den autonome republikken Krim og byen Sevastopol, opplyser forsamlingens pressesenter.

78 av de til sammen 81 representantene i forsamlingen stemte for uavhengighetserklæringen, heter det videre i pressemeldingen. I forrige uke vedtok regionforsamlingen et dekret om at Krim tilhører Russland.

- Rede til forhandlinger

Statsminister Arsenij Jatsenjuk sier Ukraina er rede til åpne forhandlinger med Russland for å bygge opp et forhold hvor Moskva anerkjenner landets uavhengighet og grenser.

— Dette er ikke en tosidig konflikt. Dette er handlinger fra Russland som har til hensikt å undergrave det globale sikkerhetssystemet, sier Jatsenjuk.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov antydet mandag at landet er i ferd med å utarbeide et eget forslag til en løsning på krisen i Ukraina.

Jatsenjuk var en av lederne i massedemonstrasjonene i Ukraina som til slutt tvang president Viktor Janukovitsj til å gå av 22. februar.