— Jeg tror verden stort sett er forent i et syn om at skrittene Russland har tatt, er et brudd på Ukrainas suverenitet, en krenkelse av folkeretten, sa Obama i Det hvite hus mandag.

Han understreket at president Vladimir Putin må tillate internasjonale observatører for å megle fram en avtale i Ukraina som er akseptabel for hele det ukrainske folket.

Innfører sanksjoner

USA forbereder seg nå på å innføre sanksjoner mot Russland.

— Tatt i betraktning Russlands handlinger er vi kommet til et punkt hvor vi ikke bare vurderer sanksjoner. Vi kommer trolig til å iverksette dem, og vi forbereder oss på det akkurat nå, sier talskvinne for amerikansk UD, Jen Psaki.

Den amerikanske presidenten sier ifølge CNN at USA vurderer flere økonomiske og diplomatiske skritt for å isolere «Russland». Han har også bedt Kongressen om å samarbeide for å få i skaffe økonomisk hjelp til Ukraina.

Samtidig har Polen har bedt om et nytt hastemøte i NATO om krisen i Ukraina.

Det er alliansens 28 ambassadører som er kalt sammen til nytt møte tirsdag klokken 10 etter at Polen gjorde seg nytte av NATOs artikkel 4.

— Trussel mot sikkerheten

Artikkelen er kun brukt to ganger tidligere i forsvarsalliansens historie. Den sier at landene kan be om møte når de føler sikkerheten eller den territoriale integriteten truet.

Polens president Bronislaw Komorowskis og Litauens president Dalia Grybauskaite ble enige om behovet for et hastemøte i NATO i en telefonsamtale søndag.

— Presidentene er enige om at Russlands handlinger nær alliansens grenser utgjør en trussel mot sikkerheten i hele regionen, heter det på den litauiske presidentens hjemmeside.

Toppmøte i EU

Det er tidligere Tyrkia som har gjort seg bruk av artikkel 4, et viktig diplomatisk verktøy i NATO. Først i 2003 i forbindelse med Irak, og så i 2012 da konflikten i Syria rykket farlig nær tyrkiske grenser. Da fikk tyrkerne bistand fra NATO i form av raketter til grensen.

NATO holdt det første hastemøtet om Ukraina på ambassadørnivå søndag. Da fordømte de 28 landene Russlands militære opptrapping.

Også EU holder ekstraordinært toppmøte i forbindelsen med krisen på Krim. Toppmøtet blir kalt sammen av EU-president Herman Van Rompuy etter et hastemøte blant utenriksministrene i Unionen mandag.

På toppmøtet kan det bli aktuelt å diskutere EU-sanksjoner mot Russland. Utenriksministrene truer med at samtaler om et visumsamarbeid kan bli satt på vent.

Møtet torsdag starter klokken 11.30 og skal etter planen være ferdig i 15-tiden.