Det er nå seks redningsaksjoner som involverer skip med flyktninger i Middelhavet, ifølge FNs høykommisær. 1 500 mennesker skal være ombord i båtene.

Slavehandel

— Dette er et resultat av moderne slavehandel, sa Italias statsminister Matteo Renzi i ettermiddag. Han møtte statsministeren på Malta i Roma for å diskutere den prekære situasjonen. De to bekreftet at 950 mennesker har omkommet i båtulykker i helgen.

— Dette er en alvorlig humanitær krise som krever en solid respons fra det internasjonale samfunnet, sa Renzi.

Renzi diskuterte den alvorlige situasjonen med Barack Obama under sitt besøk i Washington like før helgen.

Grensen må sikres

De to lederne for Malta og Italia ble enige om at det var nødvendig å sikre grensen til Libya, skriver Times of Malta.

EUs innenriks og utenriksministre møtes i dag i Luxembourg, og vil også ha katastrofen i Middelhavet på agendaen.

— Det er på tide for EU-landene å stå sammen og gjøre noe med dette problemet, sa Maltas statsminister Joseph Muscat.

Handlekraft

— Jeg håper EU viser handlekraft og tar en lederrolle, slik at vi kan forhindre at slike tragedier skjer i fremtiden, sier Antonio Guterres, FNs Høykommissær for flyktninger (UNHCR) i en pressemelding.

Ifølge UNHCR ble 13.500 flytkninger plukket opp fra havet bare mellom 10. og 17. april i år. Så mange som 1600 kan ha mistet livet så langt, bare i år.

Høykommissæren beregner at 219.000 mennesker krysset Middelhavet på flukt i 2014.

18 italienske kystvaktskip er i området, melder International Business Times.

Tre aksjoner

Samtidig med møtene i Roma og Luxembourg ble det bekreftet at det nå er tre redningsaksjoner på gang i havet utenfor Libya. I en av båtene skal det ha vært 300 mennesker. I tillegg er en flåte med rundt 150 også i ferd med å synke.

Tre mennesker omkom også mandag da en båt forliste utenfor kysten av Rhodos.

Synkende skip

— Vi har blitt oppringt av en person som sier han har over 300 personer om bord på et fartøy, og at det allerede er i ferd med å synke. Over 20 personer er døde, opplyser talsperson Joel Millman hos IOM.

Det er ikke kjent hvor i Middelhavet nødsignalet ble sendt fra.IOMs kontor i Roma fikk meldingen fra en av tre båter i samme konvoi i internasjonalt farvann, melder AFP.