Mars-helikopteret har meldt seg

Det lille helikopteret som torsdag landet på Mars om bord på Nasas robotkjøretøy Perseverance, har sendt statusrapport hjem. Systemene er i orden.

En illustrasjon av helikopterdronen Ingenuity. Foto: NASA / NTB

  • NTB
Publisert Publisert

Statusrapporten fra den lille helikopterdronen Ingenuity ble mottatt i kontrollsenteret i Pasadena i California fredag.

Forskerne har nå sjekket batteriene og fått bekreftet at helikopterets ladestasjon fungerer som planlagt, opplyser Tim Canham, som leder helikopterprosjektet.

– Begge deler ser ut til å virke bra, sier han.

Trønderen Håvard Fjær Grip leder det historiske forsøket på å fly for første gang på en annen planet. Det lille helikopteret er 1,8 kilo tungt, og de to rotorene er 1,2 meter lange. De må rotere i mye høyere hastighet enn det som er vanlig på jorden fordi det er mye tynnere luft på Mars. Foto: privat / NTB

Ingenuity skal være tilkoblet undersiden av Perseverance imellom 30 og 60 dager før det får en mulighet til å fly på Mars, i alle fall hvis det overlever nattekulden på opptil minus 90.

Blant dem som skal betjene farkosten, er nordmannen Håvard Fjær Grip.

Mars-roboten Perseverance skal lete etter spor av forhistorisk liv i Jezero-krateret på Mars, der det en gang for mellom tre og fire milliarder år siden var en innsjø.

Et bilde tatt fra den rakettdrevne plattformen som senket Perseverance ned på Mars-overflaten, viser robotfarkosten i øyeblikket før landingen torsdag. Foto: NASA via AP / NTB

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Dette bildet viser landingen på Mars

  2. Her lander Nasa på Mars: – Hei, verden

BT anbefaler

Her planlegges det nye ungdomsskoler

Se listen over nye skoler.

LES SAKEN