Vedder på «drømmeteamet»

Du kan sette pengene dine på at Obama og Clinton slår seg sammen.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 14 år gammel

Hos bookmakeren Ladbrokes i London, er oddsen 8-1 på at de to presidentkandidatene slår seg sammen som president— og visepresidentkandidat.

Til tross for at tonen mellom Hillary Clinton og Barack Obama er blitt tøffere de siste ukene, er det mange demokrater som ønsker en sammenslåing. Dersom kampen mellom de to trekker ut, kan det være til republikanernes fordel. Om den fortsetter med stygge personutspill, kan det splitte demokratene. Hillary Clinton har allerede blitt bedt om å trekke seg.

- Vi kan felle oss selv

– Det eneste som kan felle oss, er oss selv, og det føles som om vi kanskje er i ferd med det, skriver Mark Mellman, en av rådgiverne til John Kerry under presidentvalget i 2004 i The Hill.

Dersom de to skulle velge å samarbeide, mener omtrent like mange demokrater at Clinton fortsatt bør være presidentkandidaten som Obama.

I følge en meningsmåling USA Today har gjort, mener 29 prosent av de spurte at Hillary Clinton bør være presidentkandidat og Barack Obama spille annenfiolin. 30 prosent mener det bør være motsatt. Nesten halvparten, 45 prosent, synes Obama som president og Clinton som visepresident er en akseptabel kombinasjon. 44 prosent synes det motsatte er greit. En fjerdedel av de spurte mener der er uakseptabelt at Obama skal være presidentkandidaten av de to, mens 26 prosent mener det er uakseptabelt at Clinton skal være nummer én.

- Ville vært ustoppelige

Temaet i seg selv, har allerede ført til gnisninger mellom de to presidentkandidatene. For to uker siden sa Bill Clinton at Hillary Clinton og Barack Obama ville være ustoppelige, selvsagt med sin kone som presidentkandidaten.

Obama benyttet anledningen til å understreke at det er han som leder kampen om de demokratiske delegatene, ikke Clinton.

Om de to ender med å slå seg sammen, vil de ikke være de første i historien.

I 1980 valgte Ronald Reagan sin tidligere rival George H.W. Bush som visepresident, til tross for at tonen mellom de to var svært anstrengt.

- Misfornøyd med Bush

Reagan diskuterte temaet med sine rådgivere på vei til det republikanske landsmøtet.

– Han var veldig misfornøyd med George Bush og noen av personangrepene han hadde kommet med i nominasjonskampen, sier Stuart Spencer, som var en av hovedstrategene til Reagan til USA Today.

I 1960 valgte John F. Kennedy Texas-senatoren Lyndon Johnson som sin visepresidentkandidat. Johnson prøvde egentlig å bli presidentkandidat selv, og kjemien mellom Kennedy og Johnson var aldri veldig god.

I 1976 holdt den republikanske nominasjonsprosessen på helt til landsmøtet, ikke ulikt årets situasjon hos demokratene. Daværende president Gerald Ford og utfordrer Ronald Reagan valgte å ikke slå seg sammen, og Ford tapte valget knepent for Jimmy Carter.

Pennsylvania neste

Det neste slaget mellom Clinton og Obama står i Pennsylvania 22. april. Der kjemper de to om 158 delegater. Neste spennende dato blir 6. mai, når både North Carolina og Indiana har sine nominasjonsvalg. Henholdsvis 115 og 72 delegater står på spill.

Hvem tror du blir demokratenes presidentkandidat? Si din mening under!

Publisert
IKKE BARE KRANGLING: Tonen var vennskapelig mellom Obama og Clinton tidligere i valgkampen. Her fra en debatt på CNN.