Fireåringens hud «boblet opp» etter hennatatovering

— Slikt gjøres på eget ansvar, sier turoperatør.

Publisert Publisert

På ferie den egyptiske badebyen Hurghada ville familiens fireåring så inderlig gjerne ha en hennatatovering på underarmen.

Siden dette ble tilbudt på hotellets lukkede og bevoktede strandområde, der uvedkommende ikke hadde adgang, regnet foreldrene med at det var trygt.

De lot seg overtale av en av selgerne, noe de har angret kraftig på siden.

Har du selv tatt hennatatovering ferien? Fortell oss gjerne om dine erfaringer!

Traumatisk

Etter hjemkomst begynte nemlig huden til den vesle jenta å boble opp og utslett spredde seg på hele underarmen.

Dette ifølge klagen som foreldrene senere sendte til Pakkereisenemnda.

Der kritiserte foreldrene turoperatøren Star Tour for ikke å ha informert bedre om farene ved slike tatoveringer, spesielt siden tjenesten ble tilbudt og utført på hotellets eget område.

Hendelsen beskrives som traumatisk for både datteren og foreldrene, som krevde 30.000 i erstatning fra turoperatøren for plagene.

Ikke medhold

Star Tour nekter å påta seg ansvar for hendelsen. De viser blant annet til at foreldrene hadde undertegnet en erklæring på at tatoveringen foregikk på eget ansvar.

Lena Petersson, kommunikasjonsdirektør i Star Tour. Foto: Star Tour

— Til syvende og sist vet folk at det er de selv som har ansvar for seg og sine barn i ferien, sier kommunikasjonsdirektør i Star Tour, Lena Petersson.Foreldrene til jenta signerte før tatoveringen en erklæring, der det står følgende (stavefeil inkludert):

«I m here by signing this statement as I have read all terms and istructions of henna tatto published on the board. Henna Tatto is making under my own risk. OBSERVANT THAT HOTEL IS NON RESPONSIBLE OR ANY GRIEVANCE COULD BE INDEED HAPPEN».

Denne erklæringen, samt at dette var en tjeneste kjøpt av andre enn turoperatøren, gjorde at klagerne heller ikke fikk medhold hos Pakkereisenemnda.

«Bare i tilfeller hvor en reisearrangør har kjennskap til at det foregår aktiviteter eller selges tjenester som kan medføre skade eller fare, kan det i et slik situasjon etter omstendighetene tenkes ansvar for turarrangøren», heter det i vedtaket fra nemnda.

- Umulig å kontrollere

Reiseselskapet sier de verken har, eller kan ha, full kontroll over alle tjenester som tilbys inne på hotellenes egne områder.

- På store internasjonale hotell vil det alltid være ulike tilbydere som verken er ansatt av hotellet eller oss, og det kan vi umulig ha full kontroll over, sier Petersson.

— Vi vet at hennatatoveringer tilbys på mange turiststeder, ikke minst i Marokko, ved det østlige Middelhavet, ved Rødehavet i Egypt og i India.

Hennes inntrykk er at de fleste har fått med seg advarslene mot svart hennatatovering, og at dette uansett er noe man gjør på eget ansvar.

Vi vet at slikt tilbys på mange turiststeder, ikke minst i Marokko, ved det østlige Middelhavet, ved Rødehavet i Egypt og i India

— I utgangspunktet har vi likevel alltid med informasjon om farene ved hennatatovering i velkomstbrosjyrer på steder der dette er aktuelt, sier Petersson.

I dette tilfellet hevder klager at slik informasjon ikke ble gitt.

Star Tour påpeker i sitt tilsvar til klagenemnda, at dersom foreldrene hadde spurt lokale guider om råd, ville de blitt informert om at man advarte mot slike tatoveringer.

Svart er farlig

Det er først og fremst den svarte hennafargen som er farlig. Denne er nemlig, i motsetning til den tradisjonelle rødbrune fargen, tilsatt høye konsentrasjoner av fargestoffer, som for eksempel PPD (paraphenylenediamine).

Dette kan fremkalle blant annet sår, eksem og blærer i huden, og i noen reagerer så kraftig at de får behov for akutt legehjelp og sykehusinnleggelse, ifølge Mattilsynet.

Selv om man ikke reagerer på selve tatoveringen, kan man utvikle allergi som gir sterke reaksjoner neste gang man kommer i kontakt med fargestoffet, for eksempel gjennom hårfargemiddler.

De som først har uttviklet PPD-allergi, vil måtte leve med dette resten av livet.

Mange advarsler

— Vi advarer både voksne og barn på ferietur i utlandet mot å bli dekorert med svart hennafarge på huden, sier rådgiver og toksiolog i Mattilsynet, Julie Tesdal Håland.

Både Mattilsynet og andre instanser, deriblant Norges astma- og allergiforbund, har lenge advart mot svart hennatatovering, som stadig tilbys på mange populære feriesteder.

For noen år siden valgte dessuten myndigheter i flere land å gå ut med informasjon om sort hennatatovering samtidig. Dette ble gjort gjennom EU-myndighetsnettverket for kosmetikkområdet, PEMSAC (Platform of European Market Surveillance Authorities for Cosmetics).

Tross gjentatte advarsler, er det fremdeles mange nordmenn som lar seg friste, og skrytebilder av ferske svarte hennatatoveringer dukker jevnlig opp i blogger og på sosiale medier.

Foreldrene til den fireårige jenta i denne saken er kontaktet via Pakkereisenemnda, men har ikke ønsket å stå frem i denne saken.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Fra torsdag morgen gjelder en ny parkeringsregel i Bergen

– Det er ikke sikkert alle har fått det med seg, sier parkeringssjef.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Derfor lyste mange bygg i Bergen rødt

  2. Fra benken til Milan på to år: Slik reagerer gamle­treneren på komet­karrieren

  3. Fra torsdag morgen gjelder en ny parkeringsregel i Bergen

  4. Polititeori om drapet i Åsane: Kvinnen kan ha blitt kvalt

  5. Samtalene i busskonflikten fortsetter utover natten

  6. – Er det så farlig å bli spurt hvor man kommer fra?