Hotell i en av verdens vakreste hager

Gjør Danmarks-ferien til en blomstrende opplevelse, og overnatt i «Haven i Hune».

RO: I glasshuset til høyre møtes ofte hotellgjestene for en morgenkaffe eller rødvin og bridge på kvelden. Huset i enden er sommerhuset til stiftelsens leder.
  • Ann-Mari Gregersen
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

— Vi hadde egentlig alt i mot oss. Hagen er anlagt på en stor sandbunn. Så er det vinden fra vest og gufset fra havet. Men vi ville forskjønne området rundt Hune, som har en arkitektur jeg ikke er begeistret for. Det skal en jo selvsagt ikke si, men det mener jeg, sier professor, arkitekt og designer Claus Bonderup.

En gang Annes hage

Sola varmer og forsøker å skyve vinden tilbake. Bonderup møter oss sammen med gartner og landskapsarkitekt Jeppe Urban i glasshuset Eriks hus. Det er ikke ham Claus Bonderup viser til når han snakker om «vi».

For hagens første navn var Anne Justs Have, og var oppkalt etter hans kone som elsket å male blomster. De hadde en fantastisk tid sammen, og laget store deler av den 7340 kvadratmeter store hagen sammen. Dessverre måtte hun gi tapt for kreft i 2009, men hagen lever videre.

ÅRET RUNDT: Når er hagen finest? spør mange gartner Jeppe Urban. Svaret er alltid, for hagen er laget slik at det skal være noe å se på hele året.

Nå kalles den også Haven i Hune.— Dette er ikke et museum. Vi var enige om at dette skal være en levende hage, som utvikler seg videre. Dessverre fikk jeg og Anne ingen barn, så hagen ble for noen år siden gitt vekk til en stiftelse. Jeg bor her fremdeles, i huset jeg tegnet i 1997, og får fremdeles lov til å ha meninger om hagen. Det er Jeppe som er hovedgartner, og selv om han har frie hender har vi mange friske diskusjoner, sier Claus Bonderup og tenner glisende en Camel-sigarett.

Hvor mye kan du om Danmark?

Les også

Er Himmelbjerget Danmarks høyeste topp?

VANNER OG VANNER: Hagen er på over 7000m2 og bygd på en sandbunn. Det gjør at det kreves mye vann sommeren igjennom for å skape en oase.

PalmegråtJeppe Urban kom til hagen for fire år siden, og kan smilende over en grønn kaffekopp bekrefte at det både er tårer og latter blant palmer, eføy, rhododendron, roser, mammuter og hundrevis av andre arter.

— Vi har en paviljong som en eføy hadde tatt fullstendig over. Så jeg ba en av gartnerne om å klippe den litt ned. Så mens jeg sitter på kontoret, kommer en fullstendig gråteferdig Claus innom og spør hva som har skjedd. Han likte ikke resultatet. Noen ganger er vi enige, andre ganger ikke. Jeg synes ikke at naturen og villskapen skal ta fullstendig overhånd. Hvis vi ikke justerer noe, blir det uinteressant, sier Jeppe og Claus nikker.

HJEMME HOS: Midt i hagen er Claus Bonderups fantastiske hjem. Det er ikke adgang hit for besøkende, men det <i>er</i> lov å kikke i vinduene.

Ikke mye nabobesøkDe er blitt enige om at det var greit, og eføyen vokser tross alt ut igjen. Et stridsemne som ikke er avgjort, heter palmer.

— Claus har en veldig sterk pasjon for palmer. Han ønsker mange, jeg vil ikke ha noen, egentlig. Du var jo også uenig med Anne om dette?

— Det var jeg, og jeg skal nok få deg overtalt til slutt, kommer det kjapt fra Claus.

Både hagen i Hune, Claus og Anne på sin tid skilte seg ut. De er ikke A4. Anne kunne måke sne i gummistøvler og pels. Claus elsker utstoppede dyr, og har sterke meninger om arkitektur i nærområdet og tivolifiseringen av kystlandskapet i Danmark.

Til Danmark snart?

Les også

Fem «hemmelige» tips til danmarksferien

GOD MORGEN: Sover du i Verkstedet, våkner du til dette når du slår opp dørene.

Hagen er også unik, med sine stier, varierende underlag, skulpturer på snodige steder, overraskende fontener, vakre vannbasseng og en stige med vinge laget av kunsteren Marco Evaristti — han som skapte debatt med gullfisk i blendere, om det ringer en bjelle.Benker er satt opp både høyt og lavt, innhyllet i blomster og eføy.

— De lokale besøker oss ikke spesielt mye, egentlig ikke i det hele tatt. Sånn er det bare. Men vi har gjester fra hele verden som kommer langveis fra for å se hagen, forteller Claus Bonderup og gleder seg over at de setter pris på arbeidet som legges ned.

SETT DEG NED: Det er satt opp benker på både tenkelige og utenkelige steder i hagen. Noen ser du ikke med en gang.

Har nordmenn GPS?Det hele startet med den sørlige delen av hagen i 1993, med rosetårn, drivhus og Annes verksted. Så ble det en hvit, rød og gul hage de neste årene.

HOVEDANSVAR: Gartner Jeppe Urban er den som har hovedansvaret for hagen, og har mange friske diskusjoner med Claus Bonderup som grunnla hagen med sin avdøde kone Anne Just.

Oppføring av eget hus midt i hagen, etterfulgt av en stort atelier der det i sommer blant annet vil være konserter og opptredener med Ghita Nørby, Jørgen Leth og andre kjente danske kunstnere.I sommer vises også Claus Bonderups design og arkitektarbeider der. Et hagehus, butikk og kafé er det også blitt.

— Vi var veldig inspirert av engelske hager, som Sissinghurst i Kent. I England har de også Bed&Breakfast for Gardenlovers og det ønsket også vi å ha. Anne gikk bort før vi rakk det, og vi bestemte oss så for bare å ha «bed» i hagen. «Breakfast»-delen sørger folk for selv hos bakeren rett ved. Det er blitt veldig populært, sier Claus Bonderup.

RO: Noen av Claus Bonderups arkitektstudenter som var på besøk, studerte bare underlaget. For det varierer alt etter hvor du er, og skal sørge for at du både kjenner stein og tre under føttene.

Gjester kan bo i Annes tidligere malerstue, i en garasje som er blitt til en koselig studioleilighet eller i et bolighus med felles bad og kjøkken. Også nordmenn har funnet stedet, eller funnet og funnet.— Vi har endel norske gjester som kommer med den siste båten til Hirtshals, og en god del ganger etter klokken 23 ringer de så oss og spør etter veien. Jeg hadde håpet at de også hadde hatt en GPS i de velutstyrte bilene sine, sier Jeppe Urban og ler så alliumen utenfor glasshuset rister.

OPPDAGELSESFERD: Det er med vilje laget en uoversiktlig hage. Du skal få følelsen av å gå på oppdagelsesferd.
VERDENS VAKRESTE: Du finner ingen gressplen i Hune-hagen. Det er et prinsipp, da det både er kjedelig og gir mye arbeid. I 2014 kom hagen med i praktboka «The gardener’s garden», som viser verdens 250 vakreste hager.

Bridge og rødvinHan forteller også at ikke alle nok vet hva de har bestilt av type overnatting. Én uke kan være i meste laget, om du ikke er florafantast.

— Bestillingen foregår ofte via booking.com. Mange ser nok bare at vi ligger en kort kjøretur fra Hirtshals, ikke at vi ligger midt i en hage. Så vi har hatt endel forbausede gjester, blant annet en herregruppe på sykkeltur. Det som er hyggelig, er at alle våre gjester finner godt sammen. Ofte sitter de i glasshuset på kvelden over et glass rødvin og spiller bridge, eller tar morgenkaffen sammen, sier Jeppe Urban.

Denne morsomme utfordringen kan du faktisk klare:

Les også

Fem små land du lett kan besøke på under et døgn

STEMNING: Det er plass til tre voksne i Anne Justs gamle verksted, og det lille huset er innredet med hennes malerier.

For det gjør nok noe med deg. Å sovne blant Anne Justs malerier. Å våkne, åpne dører og vinduer og se ut i et hav av blåregn. Ett skritt ut, og du har bord og stoler og faktisk utsikt til en hage som en verdens mest anerkjente og mystiske hagearkitekter har kvalitetsstemplet.— I 2014 kom vi med i Phaidons bok «The gardener’s garden». Madison Cox har skrevet forordet, og 250 hager fra hele verden er med. Du kan tenke deg hvor stolte vi ble. Cox er litt av en karakter. Jeg tror ikke det finnes et bilde av ham noen steder, og på hjemmesiden står bare navnet hans. Han styrer også Yves Saint Laurant-stiftelsen og dens vakre hager i Marokko, sier de.

Skal du til Danmark i sommer? Husk passet :

Les også

Kraftig økning av nordmenn som trenger nødpass

TRADISJONELT: Du kan overnatte på to steder i hagen. I utkanten av hagen ligger både denne studioleiligheten og et typisk dansk murhus, der fem rom deler bad og kjøkken.
KAFÉ: Bor du ikke i hagen, kan du komme på dagsbesøk eller på konsert i Atelieret. Det er også butikk og kafé på stedet.

Vanner og vannerVeien til gode besøkstall og utmerkelser har vært lang, og profet i egen by blir de færreste. Selv om de hadde alt i mot seg inkludert været, tok paret noen grep som kan gi håp for andre som ønsker en hage på et utsatt sted.

— Inspirert av den engelske stilen, ble det bygd gjerder og hekk rundt hele området. Slik ble det et mikroklima som gjør at plantene trives. Det er også høydeforskjeller, og hagen er delt inn i ulike soner. Du skal ikke se alt på en gang, og på mange måter kan du føle deg som H.C Andersens Tommelise. Noen steder ser du opp på plantene, andre ganger oppdager de deg først, sier Jeppe.

Lyst på en litt annerledes utfordring?

Les også

Verdens ti minst besøkte land

VAKKERT: Verkstedet ligger for seg selv i hagen, dekket av blåregn og med egen terrasse.
ARKITEKT: Arkitekt og designer Claus Bonderup ville at «Haven i Hune» skulle være med på å forskjønne Blokhus. Et område han arkitekturmessig ellers ikke har mye til overs for.

Den største utfordringen for hagen er alt vannet blomstene trenger. I Danmark betaler du for det faktiske forbruket, så når det vannes med 2000 kubikkmeter per år blir det noen kroner av det.— Alt er laget på sand, så vi må ha masse vann for å lage den oasen som vi vil dette skal være. Her sparer vi ikke på noe, og det gjør hagen veldig spesiell i denne delen av landet, sier Jeppe.

Gjestene spør stort sett om tre ting; er kaffen god, hvor er toalettet, og hva gjør dere med sneglene?

— Svaret mitt er da kort og godt Ferramol! Vi kan ikke være fanatiske. Dette skal være en prydhage! svarer Jeppe kontant.

Fikk du med deg denne sære restauranten?

Les også

Heart attack grill: Hvis du veier over 160 kilo spiser du gratis på denne restauranten

TO UKERS ARBEID: Det tar to uker for to personer å klippe hekkene i hagen, og det gjøres i juni og august.
SNAKKE SAMMEN: Det står ingen skilt med navn på blomstene. Claus Bonderup, Jeppe Urban og de andre ansatte vil i dialog med gjestene.

Får hvilepulsUansett om det er forvirrede norske bilturister, machoherrer i sykkelshorts, hageelskere eller dagsturister som bare vil ta en titt, blir de alle tatt godt i mot.

— Vi ønsket å skape en paradisisk hage, og gi folk en opplevelse. Noen stusset over at de måtte betale noen få kroner. Men når selv de sureste etterpå takker for en vidunderlig opplevelse, så krever jeg ikke mer, sier Claus Bonderup.

Hagen har også en terapeutisk virkning på den arbeidsomme 71-åringen.

— Når jeg kommer hjem fra jobben på Universitetet i Aalborg og trer inn i hagen, så skjer det noe med kroppen min. Jeg faller fullstendig til ro. En psykolog kunne sikkert si mye om det!

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

BLOMSTRER: Det er blomster både høyt og lavt. Meningen er at du skal føle deg som H.C. Andersens Tommelise, og forsvinne litt i det hele.

Haven i Hune — fakta

Stiftelse: Hagen drives av «Fonden for bevarelse af Anne Justs Have». Claus Bonderup er formann. Det er ti ansatte i hagen fordelt på fire stillinger. Inntekten kommer fra butikken, entré og hagehotellet.

Hvor: Postbakken 4, Hune i Blokhus på Jylland. 7 mil fra Hirtshals, få kilometer fra Fårup sommerland.

Dagsbesøk: Haven er åpen for dagsbesøk til og med 25. september 2016. Lørdag, søndag og tirsdag 13.00-16.00. Onsdag kl. 13- 16 i juli. Torsdag 16.00. 19.00 i juni, juli, august.

Grupper mottas etter avtale også utenfor åpningstid.

Overnatting: Alle dager i hele perioden. Bestill fra hjemmesiden eller søk på Anne Justs havehotel.

Nett: annejust.dk - hagen er i en overgangsfase mht navn, som vil bli Haven i Hune.

B&B for gardenlovers: Har du lyst til å bo i hager i andre land? Sjekk nettsiden sawdays.co.uk.

Ikke bli stemplet som en reiseamatør:

Les også

- Aldri, aldri, aldri ta med rumpetaske

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Skal du til Danmark i sommer? Kos deg med disse gode sakene:

Les også

Her spiser du god gatemat i København

Les også

Denne danske øya er perfekt for sykkelferie

Les også

Danmarksferie i år? Her får du tips for viderekomne. 

Les også

Denne byen er en av Danmarks mest sjarmerende

Les også

Danmark er nordmenns feriefavoritt

Og litt mer reiseinspirasjon hvis du har lyst:

Publisert: