Dødstallene og antall sårede ble bekreftet av generalløytnant Mark Milley på en pressekonferanse på militærbasen sent onsdag kveld lokal tid.

De militære har ingen indikasjoner på at skyteepisoden var terrorisme, men utelukker det heller ikke.

Gjerningsmannen var selv soldat og hadde tjenestegjort i Irak. Våpenet han bruke, en .45-kaliber pistol, var nylig innkjøpt.

Uklart motiv

Basesjefen opplyste videre at gjerningsmannen hadde mentale helseproblemer. Motivet for handlingen er ikke kjent.

Først fire timer etter at episoden begynte, ble det gitt grønt lys for å oppheve avsperringen av basen, ifølge et vitne.

USAs president Barack Obama sa i en kommentar at han var knust over at Fort Hood skulle rammes av enda en skyteepisode. Det var på Fort Hood at 13 mennesker ble drept av den amerikanske majoren Nidal Hassan i 2009. ## Søkte ly

Alt personell på Fort Hood-basen ble beordret til å søke ly etter at det ble meldt om skyting på basen onsdag ettermiddag.

Lokale medier meldte om en aktiv skyteepisode ved helsesenteret på basen, og at det var mange sårede, blant dem en som var skutt i brystet.

Ifølge CNN var situasjonen lenge ikke under kontroll, og gjerningsmannen skulle ha forlatt basen og fortsatt skytingen i lokalsamfunnet. Han var ikledd kampuniform da han begikk ugjerningen, ifølge kanalen.

Folk i den nærliggende byen Waco ble bedt om å holde seg inne og låse dørene, og alle studenter ved avdelingen til Central Texas College på basen ble evakuert.

Vitner beskrev en gjerningsmann som en hvit mann som kjørte en grå Toyota og brukte en 45 kaliber pistol.

Største base

Fort Hood er USAs største militærbase. Basen er et helt samfunn med til sammen 70.000 innbyggere, hvorav 42.000 er soldater og resten familie.

Basen er der de fleste soldatene som skal til Afghanistan, skipes ut fra og kommer tilbake til etter endt tjeneste.

Major Hassan skjøt og drepte 13 mennesker og såret 30 i en skyteepisode i på basen i 2009. Han ble skutt og alvorlig såret av sivilt politi etter kort tid og senere dømt til døden.

Hassan, som er psykiater, forsvarte seg med at han ville hindre at amerikanske soldater ble sendt til Afghanistan og at han ville hjelpe Taliban.