- Over hundre barn fanget i bygning under beskytning

FNs høykommissær for menneskerettigheter anklager regjeringsvennlig milits for å gå fra hus til hus og likvidere titalls sivile i de tidligere opprørskontrollerte delene av Aleppo.

Publisert Publisert

Syriske regjeringsstyrker og alliert milits (bildet) kontrollerer nå 99 prosent av Aleppo. Foto: OMAR SANADIKI / REUTERS

  • NTB
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Ifølge alarmerende rapporter fra en lege i byen er mange barn, kanskje over 100, som enten er alene eller skilt fra familiene sine, fanget i en bygning som er under kraftige angrep øst i Aleppo, sier lederen for UNICEFs virksomhet i regionen, Geert Cappelaere.

– Vi oppfordrer alle parter i konflikten til å tillate trygg og umiddelbar evakuering av alle barn, sier han,

– Det er på tide at verdenssamfunnet stiller opp for Aleppos barn og sørger for at det blir slutt på det helvete de lever i, sier Cappelaere.

UNICEF opplyser at barna er alene i bygningen, uten voksne, og ber om at de må evakueres umiddelbart.

Rapporter om utenomrettslige henrettelser

FN rapporterer også om utenomrettslige henrettelser i den nordsyriske storbyen.

– I alt frem mot mandag kveld hadde vi mottatt rapporter om at styrker som støtter myndighetene har drept 82 sivile, inkludert 11 kvinner og 13 barn, i fire forskjellige nabolag - Bustan al-Qasr, al-Fardous, Al-Kalasah and al-Saliheen, sier Rupert Colville.

Han er talsmann for FNs høykommissær for menneskerettigheter.

Han sa under en pressekonferanse i Genève at den irakske myndighetsvennlige militsen Iraqi al-Nujabaa var involvert i drapene.

– Rapportene vi har fått går ut på at folk blir skutt på gaten i det de prøver å rømme og at folk blir skutt i hjemmene sine, sier Colville ifølge Reuters. – Det kan være mange flere ofre.

Det ser ut til å være et totalt humanitært sammenbrudd i Aleppo, sier FNs talsmann for humanitære spørsmål, Jens Laerke, ifølge Reuters.

Videoen under viser hvordan Aleppo er blitt ødelagt av krigshandlingene. Videoen er gjengitt med tillatelse fra radiostasjonen Rozana English.

Les også

– 250.000 mennesker venter på å dø i Aleppo

PÅ FLUKT: Sivile flyktet i går lenger inn i opprørskontrollerte deler av Aleppo. Foto: NTB Scanpix

Fortvilede rop om hjelp på sosiale medier

På sosiale medier, som Facebook og Twitter, florerer det nå med fortvilte bønner om hjelp fra syrere som sier de befinner seg i de okkuperte delene av Aleppo, eller som er i områder som nylig er blitt erobret av regjeringsstyrkene.

En fellesnevner for meldingene er stor frykt for at regimet skal henrette sivile som har befunnet seg i de opprørskontrollerte delene av Aleppo.

De som har kjempet mot regjeringsstyrkene risikerer å bli henrettet. Det samme kan komme til å skje med deres familier, hevder aktivisten Monther Etaky, som Aftenposten har vært i kontakt med. Han navngir en familie som dette skal ha skjedd med.

Frilansjournalisten Salah Al-Ashkar har lagt ut flere meldinger på Facebook og Twitter der han forteller om folk lidelser og ber om hjelp.

Regjeringsstyrkene kontrollerer 99 prosent av Aleppo

Les også

Eksilgruppe: Slaget om Aleppo er over

– Ingen steder å flykte

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) ber de stridende partene i Aleppo om å spare sivilbefolkningen.

– De har bokstavelig talt ingen steder å flykte, heter det i en kunngjøring fra ICRC.

Syriske regjeringsstyrker og alliert milits kontrollerer nå 99 prosent av Aleppo.

Colville ber om at eksterne observatører, fra FN eller andre organer, må få tilgang.

– Det er et helvete her

Frankrike har bedt om at FN bruker alle midler de har tilgjengelig og advarer Russland om at de risikerer å bli medskyldige i «hevn og terror» i Aleppo.

Tyrkias utenriksminister ba også tirsdag om umiddelbar stans i kampene og om evakuering av sivile, melder Reuters.

De hvite hjelmene, som er blitt kjent for arbeidet de gjør med å hente folk ut fra sammenraste ruiner, melder på sin twitterkonto at det ikke finnes noen tall på antall døde i det beleirede Aleppo det siste døgnet.

– Alle gatene og ødelagte bygninger er fulle av drepte mennesker. Det er et helvete her, melder de.

Les også

Midtøsten-ekspert: – Aleppo-fall er symbolsk seier for Assad

Trygler om våpenhvile

FNs spesialrådgiver Jan Egeland ber på nytt om at syriske regjeringsstyrker og deres russiske allierte lar våpnene hvile i Aleppo, slik at sårede kan evakueres fra byen.

– Vi gjentar vår sterke bønn til Russland og Damaskus: Våpenhvile i dag, for å la oss evakuere sårede og andre utsatte grupper fra ruinene av Aleppo, tvitrer Egeland.

Egeland understreker videre at ledelsen i Moskva og Damaskus «er ansvarlige for enhver grusomhet som nå blir begått av de seirende militsgruppene i Aleppo».

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Hellestveit: – Aleppo-fall er symbolsk seier for Assad

  2. SOHR: Slaget om Aleppo er over

  3. Minst 10.000 skal ha flyktet fra Aleppo i natt

  4. FN-sjef kaller Aleppo «et slakteri»

BT anbefaler

– Jeg forsøker å skyve meg unna, men hjulene tar fatt i meg. Så går det plutselig i svart

Morten Furre (49) havnet i en alvorlig ulykke sensommeren 2018. Dette er historien fortalt av ham selv og de som reddet…

  1. FN
  2. Syria
  3. Syriakrigen