Bli med på graffiti-sightseeing!

Siden 90-tallet har Øst-Londons mursteinsvegger blitt dekorert av gatekunstnere. Mange er nå del av den etablerte kunstverdenen, men fremdeles fungerer «street art» best på gateplan.

BAMBI: Den kvinnelige gatekunstneren, Bambi, er ofte kritisert for sine likhetstrekk med Banksy. Kanskje det er et av temaene hun stiller spørsmål ved her.
 • Marianne Wie
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

I Brick Lane rigges det opp loppe— og matmarked, Spitalfields Market er klar for å bli inntatt av kjøpeklare turister, og Columbia Flower Market eksploderer i dufter og farger.

All denne travelheten er omgitt av murstein dekket med graffiti og veggmalerier.

Hackney er supertrendy, men fremdeles en av Londons fattigste kommuner. I over hundre år var Øst-London et industrielt arbeiderklasse-område.

På 80-tallet sto mange fabrikklokaler tomme, dermed flyttet kunstnerne hit og denne delen av London fikk en kreativ oppblomstring.

— Seks hoteller er under oppbygging i Shoreditch for øyeblikket, selv om det er stor boligmangel her blant vanlige folk, sier Josh Jeavons (30) til gruppen som har møtt opp til dagens «Street Art & Workshop Tour».

Josh Jeavons er en lokal kunstner som begynte å eksperimentere med spraybokser i 13-års alderen. Nå arbeider han som guide for Alternative London sammen med andre kunstnere, musikere og skuespillere når han ikke er opptatt med egne prosjekter.

STREET ART: Den lokale guiden og kunstneren Josh Jeavons (30) viser en gruppe med morgenglade London-beboere og turister gatekunst av Joachim fra Belgium.
FARGERIKT: I Brick Lane kan gatekunst til tider forveksles med foto. Dette er stedet for dem som liker indisk curry, restaurantene ligger side om side.

Lånt tid— Øst-London er fylt med lovlig og ulovlig arbeid, forklarer Jeavons.

Han påpeker at ulovlig arbeid ikke kan være like visuelt tilfredsstillende som lovlig arbeid, hvor kunstneren har hatt gode arbeidsforhold og mye tid.

SJABLONGENS MESTER: Banksy klargjør sjablonger før han går ut å gjør selve jobben på gaten. Dette Banksy-arbeidet er nå bak pleksiplast og var laget med tillatelse fra eieren av (bar) veggen.

I Storbritannia er maksimum-straffen for vandalisme av andres eiendom to års fengsel, så de som ikke har tillatelse, men likevel trang for å kommunisere visuelle beskjeder, må stjele den tiden og plassen.— Derfor ser vi masse raske signaturer, plakater og sjablonger. Arbeidet må utføres hurtig og effektivt, hvis ikke havner du i dyp trøbbel, fastslår Jeavons – og stopper foran et hus dekorert med en av bydelens mange gigantiske strekfigurer.

Vi er glade i hovedsteder - men har du besøkt denne?

Les også

Denne europeiske hovedstaden overrasker - men du har neppe vært der

LAGVIS: Irske irske Connor Herrington utfordrer den  maskuline identiteten i hip hop kulturen ved å la malingen dryppe.

Kunstneren som står bak disse enkle men presise arbeidene går under navnet Stik.— Det geniale med disse strekfigurene er at de består av seks streker og to prikker, så de er raske å lage men samtidig uttrykksfulle og lett gjenkjennelige, sier Jeavons, og forteller at kunstneren bak verket var hjemløs før han ble oppdaget.

Stik har ikke glemt sin fortid og samarbeider med gatemagasinet Big Issue, samtidig som han stiller ut og blir tildelt utsmykkingsoppdrag av store kunstorganisasjoner.

 • Fått med deg denne kåringen? Her er verdens beste flyselskap
ENKELT UTTRYKK: Stik sine strekfigurer er å se mange steder i Øst-Londons gater. De naive og sjarmerende figurene har forandret livet til kunstneren.

Fra graffiti til kunst— 90 prosent av kunstnerne vi skal se på i dag, begynte på den ulovlige måten, informerer Jeavons.

Graffiti startet på østkysten av Amerika på 70-tallet. Om natten dekorerte ungdommen togvognene med bobleskrift som lignet på den de så i tegneseriene de leste. På dagtid kjørte vognene rundt i byen.

— Plutselig visste alle hva disse kidsa tenkte og følte, sier Josh Jeavons begeistret.

Vi tipper du har vært på minst én av disse:

Les også

De ti beste flyplassene i år

FATTIG MOT FATTIG: Portrettene til italienske ALO har funnet veien til Saatchi Gallery. De er tegnet med tusj og tar lang tid å lage.

Graffiti ble absorbert inn i hip hop-kulturen som i løpet av 80-tallet hadde spedt seg utover hele verden.— Dette veggmaleriet er laget av en av mine favorittkunstnere, irske Connor Herrington, sier Jeavons til følget sitt og peker på et veggmaleri som portretterer en mannsfigur i gråtoner.

— Connor begynte med graffitiskrift inspirert av rapmusikk og lager fremdeles gatekunst fordi det var gaten som var hans første lerret. Senere tok han kunstutdannelse og stiller nå ut på verdensbasis.

— Hans arbeid utfordrer den stereotypiske maskuline identiteten i rapmusikken som ofte handler om å være den største og sterkeste. Ved å la malingen dryppe gjør han narr av denne attityden, forklarer Jeavons.

Han påpeker at her på gaten er det ingen vits å bli for knyttet til sitt eget eller andres kunstverk.

— Været eller andre som skribler over arbeidet gjør det mer unikt. Det er her en dag, den neste dagen er det vekk. De som får oppleve verket er heldige.

De vil «jeg-må-gå-på-museum-syndromet til livs:

Les også

Reiseekspertene: Derfor bør du droppe museer når du er på storbyferie

Fra gaten til Det hvite husUnder en mørk jernbanebro er ordet SCARY skrevet i store blokkbokstaver.

— Dette var et røft område på 90-tallet da kunstneren bak verket, Ben Eine, vokste opp lenger sør i byen. Nå trives til og med advokatene og eiendomsmeglerne her, så kommentaren hans er ment som ironi, ler Josh Jeavons.

LOVLIG REFLEKSJON: Ben Eines SCARY er ironisk kommentar om Hackney-området som er gått fra røft til trendy.
MATSTOPP: Gatemat og gatekunst er en del av Brick Lane.

Etter at Eine stiftet familie tok han ikke lenger sjansen på å bli arrestert og sluttet å arbeide ulovlig. Han fikk tillatelse til å male bokstaver på mange butikkers rullegitter rundt om i London, noe som førte videre til utstillinger og salg. En gatekunstner som tidligere hadde sonet for vandalisme, begynte å selge arbeid og forsørge familien sin på graffiti.— Når man selger et arbeid, vet man aldri hvor det ender opp, ler Jeavons.

Samantha Cameron, kona til statsminister David Cameron, kjøpte Eines maleri kalt «Twenty First Century City» på en auksjon for så å gi det videre til president Obama.

— Eine er den eneste britiske kunstneren som har arbeidet sitt hengende i Det hvite hus. Han er legende i disse traktene, fastslår Jeavons.

Sjekk en annen av den britiske hovedstadens sommertrender:

Les også

Her er Londons kuleste takterrasser

Verksted og spraybokserEtter å ha sett gatekunst på vegg, skilt, på nedtråkket tyggegummi og i form av skulpturer på tak-topper, fører veien mot Alternative Londons lokaler for å teste ut egne graffiti-ferdigheter.

Søskenparet Megan Morpurgo (26) og Joseph Vernon (28) finner seg fort til rette med sjablonger, maskeringstape og spraybokser.

— Jeg fikk denne graffiti-opplevelsen i bursdagsgave av min bror, sier Megan fornøyd.

Søskenparet er oppvokst i London og har trålt disse gatene tusenvis av ganger.— Etter i dag kommer vi til å legge mer merke til detaljer og kunst i omgivelsene våre, sier de begeistret.

På en annen vegg sprayer masterstudenten Alice Kemp (28) sin blomsterinspirerte sjablong i ulike farger.

— Jeg er fristet til å ta denne med ut i gaten og la den bli en del av alt det vi har sett i dag, sier Alice.

— Men jeg venter til etter det er blitt mørkt….

De kan lage mat hos söta bror:

Les også

Bli med på matsafari i Göteborg

GRAFISK: Sjablongen kan sprayes raskt, men forarbeidet med utforming av idé og utskjæring kan være tidkrevende.

Her får du reisetips til London:

Markeder i Øst-London:

Øst-Londons mange markeder er fylt med gatekunst og er bra steder for å plukke opp lokale kunstneres arbeid, gjerne trykket på papir, T-skjorter og vesker.

Brick Lane marked: Mat-, vintage-, loppe— og kunsthåndverksmarked hver lørdag og søndag. Les mer: www.bricklanemarket.com

Spitalfield Market: Åpent syv dager i uken. Les mer: www.spitalfields.co.uk

Colombia Flower Market: Blomster, mote, og kunsthåndverk. Åpnet hver søndag. Les mer: www.columbiaroad.info

Broadway market: Mat, klær, kunst og kunsthåndverk. Åpent hver lørdag. Les mer: www.broadwaymarket.co.uk

Workshops i London:

Graffiti workshop med Alternative London . Fra kr 211,- inkludert materiale. Les mer: www.alternativeldn.com

Søm, klipp, photoshop og vinsmaking workshops arrangeres regelmessig på Fashion and Textile museum. Les mer: www.ftmlondon.org

Tegne workshop på London National Gallery . Les mer: www.nationalgallery.org.uk

Foto-workshop . Opplev London gjennom linsen og bli kjent med ditt eget kamera. Kr 1050,- per dag. Les mer: www.londonphototours.co.uk

Kokkekurs i Jamie Oliver stil . Fra kr 585,- per person. Les mer: www.jamieolivercookeryschool.com

Noen gallerier i øst London:

Whitechapel Art Gallery. Viser utstillinger med Barjeel Art Foundation, Mary Heilmann og Keith Sonnier denne sommeren. Les mer: www.whitechapelgallery.org

Carl Freeman Gallery, utstilling med Michael Stevenson i juni/juli. Les mer: www.carlfreedman.com

Maureen Paley Gallery. Viser WOLFGANG TILLMANS fotografi i juni/juli. Les mer: www.maureenpaley.com

The Red Gallery viser utstillinger og arrangerer club- og filmkvelder. Les mer: www redgallerylondon.com

Guidede turer i London:

Alternative London arrangerer omvisning blant Øst-Londons gatekunst med lokale kunstnere som guider.

Ingen fast pris, betal det du vil etter omvisningen.

Lørdag og søndag arrangeres det graffitiverksted etter omvisningen. Gruppen arrangerer også guidede turer med tema som pub, sykkel, mat og drikke. Les mer: www.alternativeldn.com

Bli kjent med Londons spøkelser, litteratur, arkitektur samt dyrehistorier med London Streets Tours .

Deres «Liars Tours» er en uvanlig opplevelse hvor to guider prøver å overgå enhver sanne historie med en løgn. Fra kr 1200.- for en gruppe på opptil 12 personer. Les mer: www.londonstreettours.co.uk

Opplev Londons kunst-, mote-, arkitektur- eller matscene med Fox & Squirrel .

Fra kr 375 per person og oppover. Prisene inkluderer mat og drikke, inngangsbilletter osv. Les mer: www.foxandsquirrel.com

Harry Potter Tours . Perfekt for familier. Velg mellom inspirasjonstur eller film location-tur. Fra kr 94,- per person. Les mer: www.walks.com

Jack the Ripper tours . Bli kjent med nabolaget og ofrene til Øst-Londons berømte massemorder. Kr 117,- per person. Les mer: www.jack-the-ripper-walk.co.uk

London Lost Rivers Tours. Under London ligger et nettverk av gamle elver som holder på mange spennende historier. Fra kr 176,- per person. Les mer: www.londonslostrivers.com

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Skal du på storbyferie snart? Få inspirasjon:

Les også

Se vår store guide til Stockholms mathaller

Les også

Williamsburg: Den ultimate guiden til et av New Yorks kuleste områder

Les også

Hva? Storbyhelg i Sarajevo?

Les også

Bli med på takvandring i Stockholm

Les også

Dette er Hellas minste storby

Norge rundt måned for måned

Les også

Stor guide til fotball-EMs vertsbyer

Les også

Britisk avis: 50 eventyrlige reiser du må ta i livet

Les også

Denne norske veien er på internasjonal reiseliste

¨

Publisert
 1. Reisetrend
 2. Reiseguide
 3. Reise
 4. Storbritannia
 5. London
BT anbefaler

Sommeren er våt, og strømmen er dyr. Hvordan henger det sammen?

For deg som sliter med logikken i tomme vannmagasiner og skyhøye strømpriser, under alle regnbygene.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Bygård evakuert i natt: – Én person til legevakten

 2. Audun taper på å selge strøm fra småkraftverket. – Skulle gjerne ha sendt strøm ut på nettet.

 3. Kraftkommune vurderer å tilby strøm til 50 øre

 4. – Vi har mistet det som gjorde 90-tallet så fantastisk

 5. Her blir bilisten tatt i 127 km/t på E16

 6. Kunstig intelligens og statistikk former fotballens fremtid. Bare spør Håkon Lorentzen.