Fra øy til øy på Sørlandet

Når du ønsker deg ut i havgapet — til varme svaberg og forlokkende rent badevann - ta turen til en av disse sørlandsøyene.

LYNGØR-PUTT: Den knallgule Lyngørputten leies ut til badegjester, noe disse barna koser seg veldig med.
  • Christine Gulbrandsen
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Lysten til å bade melder seg med en gang man går i land på Bragdøya, en ti minutters båttur fra Kristiansand. Badebukta med kritthvit skjellsand og grønnblått saltvann smiler delikat mot oss.

Men også de blankskurte, varme svabergene lokker frem badelysten.

— Det er så utrolig herlig her, utbryter Thera Ring fra Kristiansand.

Så ofte hun får sjansen, tar hun med seg barna Levi (3) og Sofie (1,5) på dagstur til øya.

— Ungene elsker å leke i vannkanten, sier hun samtidig som sønnen kommer løpende for å stolt vise frem litt tang han har funnet i vannet.

— De blir aldri lei, så vi kommer som regel med første båt og er til siste båt går hjem, legger hun til.

Skal du på ferie i Norge? Få med deg dette:

Les også

I dag åpner Norges nyeste landemerke

LEK OG MORO: Kystlaget leier ut robåter, Lyngørputt og seilsjekte. Leon Wongraven-Deans og Helmer Lunde (11 år) ser på de mindre barna som leker iherdig med den knallgule Lyngørputten.

Flere daglige avganger

Det går skyssbåt fra Kristiansand til Bragdøya flere ganger daglig, og tilbudet er en ypperlig mulighet for dem som ikke har egen båt, til å komme seg ut i skjærgården.

— Og det er ikke noe problem å reise med barnevogn alene, det er alltid mange hjelpsomme folk på båten, forklarer Ring.

SE! 3 år gamle Levi Ring har funnet litt tang som han gladelig viser frem. Lillesøster Sofie er opptatt med å se etter krabber.

Øya huser både sommercafe, festlokale, teltplass og småbåtutleie, alt er samlet i et kultursenter som er bygd opp rundt to gamle sjøbuer fra 1915.For på den tiden var Bragdøya en viktig brikke i eksporten av makrell til Amerika og Europa.

Men historien på øya går lengre tilbake enn som så. For i 1610 ble det anlagt gårdsdrift her. Og rundt 1770 ble byens første lystgård satt opp på Bragdøya, av byskriver Thaulow, som var bestefar til Henrik Wergeland.

Nå er de gamle bygningene restaurert av Bragdøya Kystlag, og vel verdt en tur innom.

VALGMULIGHETER: Trenger du variasjon, er Bragdøya et flott sted. Du kan for eksempel velge - eller veksle - mellom å bade fra blankskurte svaberg eller på den flotte sandstranden, du kan leie båt eller du kan gå tur i merkede løyper.
SENTRUM: Kultursentrumet på Bragdøya er bygd opp rundt gamle makrellbuer fra 1915. Buene huser nå cafe, båtutleie og festlokale.

Ta pause fra solaFlotte turveier slynger seg rundt øya, og tar deg vakkert og enkelt fra en side av øya til den andre. En nybygd bro gjør det også mulig å gå over til Langøya.

— Blir man lei av bading, er det jo også veldig fint å gå tur her. Vi gikk nettopp forbi en flokk villsauer, det var jo artig, sier Sally Lloyd fra Bristol i England.

Hun og mannen David er på ferie for å hilse på slektninger. Det er de som har tatt dem med ut på Bragdøya.

— Det er jo veldig enkelt å dra ut hit, når du vet om det. Men man er avhengig av insidetips. Vi hadde nok aldri funnet frem til dette selv, avslutter Lloyd.

Men Bragdøya er langt fra den eneste muligheten du har til øyhopping langs sørlandskysten.

Mulighetene er mange og gode for å finne frem til forlokkende og paradislignende badeplasser ute i havgapet. Prøv for eksempel også Randøya, Merdø eller Ny-Hellesund.

Norge topper en litt uvanlig liste — og du kan besøke dem alle:

Les også

Hva?! Ja, Norge har verdens fineste do

KRABBER: Det er lett å finne disse små krabbene i den fine, hvite skjellsanden.
PLASK: 11-åringene Oliver Bruno og Leon Wongraven-Deans syntes det er litt kaldt i vannet, men det stopper dem ikke i å bade.

RandøyaPå Randøya i Kristiansand kan du ligge på blankskurte svabergene og nyte utsikten der himmel møte hav. Eller du kan slå deg ned i en av de mange lune buktene som gir beskyttelse mot vind.

— Det finnes også badeplasser med skjellsand, som er utmerket for familier med småbarn, sier Einar Øslebye i Sjøspeiderne i Vågsbygd, og fortsetter:

— Randøya har variert natur, og det er veier og stier som gir lett adkomst til hele øya. Men etter min mening er yttersida det fineste med øya. Her er det flotte naturhavner i le for den vanlige sommervinden fra sydvest.

På vestsiden av øya er det brygger og bolter, samt en sommerkafe som selger is, vafler og brus. Det går rutebåt til Randøya fra Kongshavn i Randesund.

TAUSA AF BRAGDØYA: Denne vakre båten har Bragdøya kystlag, med over 600 medlemmer, kjøpt for 1 krone med klausul i at den aldri skal bytte eier.
SANDSLOTT: Levi (3) og lillesøster Sofie (1,5) elsker å leke i vannkanten på Bragdøya. - De blir aldri lei, forteller mor Thera Ring.

MerdøDet er noe «Vi på Saltkråkan»-aktig over Merdø. Øya, som ligger i 20 minutters rutebåtdistanse fra Arendal, er så hyggelig og sjarmerende at du kommer i feriemodus omtrent før båten er fortøyd.

Det er en populær øy for dagsturer, og det er kanskje spesielt den rolig atmosfæren og de flotte badeforholdene som lokker mest. For på øya er det to sandstrender og en rullesteinstrand, åpent for alle.

SOMMERFERIE: Merdø er en populær øy for dagsturer. De første som bosatte seg på Merdø, gjorde det allerede på 1300-tallet. I dag er de vakre husene bare sommerboliger.

Dessuten finnes det en sommeråpen kafe.— Merdø er et eventyrlig fint sted når det er sommerdag og sola skinner, sier Olaf Knudsen. Han har kjørt ferge i mange år, og har sett hvordan turister valfarter ut til øya i sommerhalvåret.

— Det store er selvsagt sol. Det er et flott sted å dra på dagstur til for å nyte sommeren ved havet. Men det er ikke så mange steder å gjøre av seg når det begynner å regne, så det er best å dra ut dit når været er bra, sier Knudsen.

Det er lov å sette opp telt noen dager, men det er ingen campingplass eller andre overnattingsmuligheter på øya. Og det offentlige

Les også

sanitæranlegget tilbyr kun utedo

.

Har han Norges kuleste jobb?

Les også

Han får betalt for å gå Norge på kryss og tvers i ett år

PERLE MIDT I BYFJORDEN: Helge Quidding har vært frivillig i Bragdøya Kystlag siden 1990-tallet. Han kjører skyssbåt og guider turister rundt omkring på øya. - Det er en perle midt i byfjorden. I løpet av få minutter er du på ei øy med en fantastisk fin skjellsand-strand, med flotte turområder med merkede løyper og et sted med mye spennende historie, sier Quidding.
FRA BRISTOL TIL BRAGDØYA: Sally Lloyd (t.h.) er på Norgesbesøk. - Det er utrolig flotte turområder her, sier Sally etter å ha ruslet rundt på øya med slektninger.
ELSKER ØYA: Så ofte de får sjansen, drar Levi og lillesøster Sofie til Bragdøya med mamma Thera Ring. - Vi tar som regel første båten ut og siste tilbake, for barna blir aldri lei av å være her, sier Ring.

Ny-Hellesund

I Søgnes skjærgård ligger ferieparadiset Ny-Hellesund, en øygruppe bestående av Monsøya, Helgøya og Kapelløya.

— Skjærgården er noe av det flotteste vi har på Sørlandet, det er noe alle turister bør oppleve, sier Elisabeth Høibo fra Kristiansand. Hun nevner spesielt Ny-Hellesund.

— Ta ferjen fra Høllen Brygge til Ny-Hellesund, og hopp enten av på Monsøya, Helgøya eller Kapelløya. Og så tar du en senere båt tilbake.

DRIFT: Kristiansand kommune eier øya, men den driftes av Bragdøya kystlag. Foreningen har over 600 medlemmer som jobber dugnad året rundt for å holde øya fin.

Hun anbefaler spesielt at man går kyststien fra gjestgiveriet Verftet over til friområdene i Olavsundet, en tur som passer perfekt for barn og voksne.Etter sagnet var Olavsundet der Olav den hellige slo sverdet sitt mot fjellet på flukt fra fienden, hvor fjellet så delte seg slik at han slapp gjennom ute av syne for fienden

— Ved Olavsundet er det brygge, strand og slipte svaberg - et perfekt utgangspunkt for bading, sier Høibo.

Dersom man ønsker å utvide turen til mer enn en dagstur, er det mulig å telte på en av øyene, eller å leie seg inn på Verftet, som er et gammelt verft omgjort til overnattingsleiligheter og restaurant.

Hvordan få fjellheimen for seg selv?

Les også

- Noen steder her er så hemmelige at ingen har vært der ennå

SÅ FINT: Ta deg en tur til Ny-Hellesund.

Skal du på Norgesferie i sommer? Sjekk disse fine tipsene:

Les også

Norge rundt måned for måned

Les også

Åtte fine fjellturer i Norge

Les også

Her får du fine ferietips til Sørlandet

Les også

Denne glassbroen svever 180 meter over bakken

Les også

Se Vøringsfossen på en helt ny måte

Les også

Er dette ni av de fineste fjellturene i verden?

Les også

15 herlige gårdstips i Norge

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Publisert: