– Nord-Korea lever ikke opp til atomnedrustningsavtalen

USAs utenriksminister vedgår at ting ikke går helt som ønsket i Nord-Korea. Samtidig hevder en ny FN-rapport at Nord-Korea slett ikke har stanset sitt atomprogram.

Publisert Publisert

VAR ENIGE: For to måneder siden møttes USAs president, Donald Trump, og Nord-Koreas leder, Kim Jong-un. De ble enige om å innlede forhandlinger om atomnedrustning. Foto: TT

  • Claus B. Thomsen
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

USAs utenriksminister, Mike Pompeo, antyder nå for første gang at USA er i ferd med å miste sin tålmodighet overfor Nord-Korea.
Fredag reiste Pompeo til Singapore for å delta i en sikkerhetskonferanse, hvor han vil bruke mye av tiden sin på å legge press på sørøstasiatiske land om å opprettholde sine sanksjoner mot Nord-Korea.

Om bord på flyet til Singapore snakket utenriksministeren med journalister.

Svært skeptisk

– Kim (Jong-un, red.anm.) har gitt et løfte om atomnedrustning. Vi kan se at vi fortsatt har langt å gå for å oppnå utfallet vi ønsker, sa Pompeo, ifølge flere internasjonale medier om bord på flyet.

Etter ankomsten til Singapore la han opp til en mer diplomatisk tone, og fortalte en lokal TV-kanal at «vi er tettere på atomnedrustning».

Ifølge avisen New York Times er Pompeo imidlertid langt mer misfornøyd enn han offisielt gir uttrykk for. Avisen siterer to anonyme kilder blant hans krets av rådgivere, som skal ha gitt uttrykk for at utenriksministeren er svært skeptisk overfor om Nord-Korea noensinne vil gi opp sine atomvåpen. Han er likevel innstilt på å gjennomføre forhandlingene som USAs president, Donald Trump, og Kim Jong-un ble enige om å innlede under toppmøtet dem imellom for to måneder siden.

Siden den gang har Trump i tide og utide kommet med ros av Kim. Seinest i forrige uke skrev Trump at han ser frem til å møte den nordkoreanske lederen igjen.

Les også

FN-rapport: Nord-Korea har ikke avsluttet atomprogram

Nye anklager mot Nord-Korea

Det kommer imidlertid stadig flere opplysninger som forteller det stikk motsatte av hva Nord-Korea ellers skal ha forpliktet seg til under møtet mellom Trump og Kim.

Lørdag morgen siterte et nyhetsbyrå en hemmeligstemplet FN-rapport som konkluderer med at Nord-Korea ikke har stanset sitt atomprogram, i strid med FNs sanksjoner. Rapporten er skrevet av uavhengige eksperter som overvåker implementeringen av FNs sanksjoner mot Nord-Korea, og ble fredag utlevert til medlemmene av FNs sikkerhetsråd.

Utover denne FN-rapporten måtte den amerikanske utenriksministeren i forrige uke vitne for en komité i det amerikanske Senatet. Her måtte han innrømme at Nord-Korea har fortsatt å produsere drivstoff til sine atommissiler, til tross for nordkoreanske løfter om nedrustning.

Mandag i forrige uke sa dessuten amerikanske tjenestepersoner at amerikanske spionsatellitter hadde sporet nylig aktivitet på en nordkoreansk fabrikk som en gang produserte landets første interkontinentale missil, med rekkevidde nok til å kunne treffe det amerikanske fastlandet.

Ifølge avisen Washington Post har Nord-Korea angivelig fortsatt med å fremstille ett eller to nye interkontinentale missiler som bruker flytende drivstoff.

Det er alarmerende, men ikke så alarmerende som hvis missilene hadde anvendt fast drivstoff. Det tar nemlig flere timer å klargjøre et missil som bruker flytende drivstoff, og dermed er det lettere for etterretningssatellitter å få øye på dem før de fyres av.

Nord-Korea både optimistisk og skeptisk

Foreløpig er det heller ikke noe som tyder på at det er i ferd med å utvikle seg en offisiell krise i forhandlingene mellom Nord-Korea og USA.

En høytstående, nordkoreansk kilde med tette forbindelser til landets utenriksdepartement, sier til Politiken at man i Nord-Korea har et forsiktig håp om at forhandlingene med USA kan føre til at Nord-Korea bryter sin isolasjon.

Omvendt har man imidlertid smertelige erfaringer fra Libya, hvor det internasjonale samfunnet først overtalte landets daværende diktator, Muammar Gaddafi, til å gi opp sitt atomprogram, før Nato og USA få år seinere gjennomførte en militær intervensjon som var med på å felle Gaddafi.

Derfor foretrekker Nord-Korea en fremgangsmåte hvor tilliten mellom Washington D.C. og Pyongyang gradvis blir bygget opp, før det nordkoreanske regimet går med på å gi opp store deler av sitt atomarsenal, ifølge den høytstående kilden.

Les også

Trump: Ser frem til nytt møte med Nord-Koreas leder

Skjerping og lemping av sanksjoner

Det er uklart om USA reelt har akseptert denne fremgangsmåten, men USA har tilsynelatende lagt seg på en kurs hvor Washington forsøker å opprettholde presset på Nord-Korea, samtidig med at man signaliserer imøtekommenhet.

Fredag innførte USA sanksjoner mot en russisk bank som skal ha gjennomført transaksjoner til en person som skal være involvert i Nord-Koreas atomprogram, og som derfor står oppført på USAs «svarteliste».

Samtidig ønsker imidlertid USA å foreslå at det blir innført en rekke unntak i FN-sanksjonene mot Nord-Korea, for å forhindre at mat og annen humanitær hjelp til landet blir forsinket, ifølge nyhetsbyrået AP.

Forslaget kommer etter at FN har vurdert at omtrent 20 prosent av nordkoreanske barn er underernærte.

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Nord- og Sør-Korea i fredssamtaler på grensen

  2. Forvirring om Natos løfter til Trump

  3. FN-rapport: Nord-Korea har ikke avsluttet atomprogram

  4. Pompeo: Sanksjonene mot Nord-Korea opprettholdes

  1. Utenrikspolitikk
  2. USA
  3. Kim Jong-un
  4. Donald Trump