- Snart askefritt

Askeskyen fra Island minker betraktelig. Ny aske vil neppe nå fram til Norge og Europa mener islandske meteorologer.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Vakthavende meteorolog Oli Arnason ved Vedurstofa Islands (det islandske meteorologiske instituttet) opplyser at vanntilførselen til vulkanen Eyjafjallajökull det siste døgnet har gått drastisk ned, slik at det ikke lenger blir produsert like mye aske som før.

— Den askeskyen som nå kommer fra Island vil ikke nå høyere enn 12.000 til 15.000 fot, noe som gjør at den ikke vil klare å nå helt frem til Norge, men falle ned i havet mellom Norge og Island, sier Arnason til NTB.

Les også

EU letter på flyrestriksjoner

Gammel aske

Arnason sier det nå spruter lava fra vulkanen og at det er lite trolig at den kommer til å produsere tilsvarende askeskyer som har lammet flytrafikken i Norge og resten av Europa siden torsdag forrige uke.

Han sier asken som nå ligger over norsk og europeisk luftrom er gammel aske, som vil forsvinne i løpet av to til tre dager.

Normalt torsdag

— Jeg mener disse nye opplysningene burde gjøre det mulig å revurdere hvor mye begrensninger man skal ha på flytrafikken i Norge og Europa fremover, men det er opp til de enkelte myndigheter å avgjøre, sier Arnason.

Kort tid etter at det ble kjent at Eyjafjallajökull ikke lenger produserer askeskyer av betydning, varslet den europeiske flykontrollen Eurocontrol at flytrafikken i Europa ventes å gå som normalt igjen torsdag.

Publisert: