De siste to ukene har Libya blitt rammet av den dødeligste volden siden krigen i 2011 hvor landets diktator Muammar Gaddafi ble styrtet.

Kravet om en våpenhvile kom etter en telefonkonferanse mellom president Barack Obama, Tysklands statsminister Angela Merkel, Frankrikes president François Hollande, Storbritannias statsminister David Cameron og Italias statsminister Matteo Renzi.

— De fem stats- og regjeringssjefene fordømmer volden mot sivile, trakasseringen av diplomater og sammenbruddet av den politiske prosessen, heter det i en uttalelse fra den tyske regjeringen.

Brann ute av kontroll

En enorm brann på to drivstofflagre ved flyplassen Tripoli var mandag ute av kontroll, opplyste det statlige oljeselskapet NOC. Brannen startet søndag etter at et av lagrene ble truffet av raketter. Brannen spredte seg siden til et annet lager i nærheten.

Den libyske regjeringen ber folk i en radius av tre kilometer om å evakuere boligene sine umiddelbart. Regjeringen frykter brannen skal bre seg ytterligere, til et stort lager med naturgass.

Brannen på drivstofflagrene truer nå Libyas oljeindustri, som allerede er hardt rammet av at utenlandske oljearbeidere har forlatt landet.

- Bedre før

Det har den siste tiden vært en rekke angrep mot flyplassen, som rivaliserende militsgrupper, de fleste av dem islamistiske, kjemper om kontrollen over. Kampene som startet 13. juli, har krevd minst 97 menneskeliv, mens over 400 andre er såret.

— Flertallet av de libyske borgerne hadde det bedre under det sterke sentralstyret til Gaddafi, sier Knut Vikør, professor i Midtøsten-historie ved Universitetet i Bergen og ekspert på Libya til NRK.

— Diktaturet er jo borte, men de som ikke var i direkte konflikt med staten den gangen, vanlige folk, føler nok at situasjonen har blitt verre. De lever i langt større grad av utrygghet nå. I tillegg er økonomien dårlig og kriminaliteten øker.

Forlater landet

Frankrike, Storbritannia, Nederland, Tyskland og USA oppfordrer sine statsborgere som oppholder seg i landet, til å reise fra landet.

Lørdag stengte den amerikanske ambassaden i Tripoli og de amerikanske ansatte ble evakuert til nabolandet Tunisia. Også Nederland vurderer å stenge sin ambassade midlertidig. Storbritannias ambassade vil fortsatt være åpen, men med redusert antall ansatte.

Tsjekkia, Malta, Østerrike, Sverige, Norge, Danmark og Finland har alle advart sine landsmenn mot å reise til Libya. Sverige har også bedt folk forlate byen Benghazi. Også Spania og Sveits advarer mot reiser til landet. (©NTB)