— I over fem år har mer enn 1,6 millioner innbyggere på Gazastripen levd under en blokade som er i strid med folkeretten. Mer enn halvparten av disse er barn. Norsk Folkehjelp og Fagforbundet krever en stopp, skriver Norsk Folkehjelp i en pressemelding.

- Straffes kollektivt

Det samme kravet ble sendt ut torsdag av Amnesty International, Redd Barna, Unicef, Verdens helseorganisasjon og Médecins du Monde. Også Kirkens Nødhjelp og Flyktninghjelpen har undertegnet oppropet. Det har også organisasjonen En annerledes jødisk stemme.

Generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Liv Tørres, mener at blokaden er i ferd med å bli noe som bare er der, uten at man forsøker å bekjempe den.

— Bistand tar hensyn til den, diplomatiet tar den nærmest for gitt. Man krangler for å få noe mer varer inn og kunne bygge noen flere skoler, men gjør ikke noe med det faktum at over halvannen million mennesker straffes kollektivt, sier Tørres.

Innført i 2006

Både Norsk Folkehjelp og Fagforbundet krever nå at den norske holdningen mot blokaden skjerpes i internasjonale fora.

Blokaden ble først innført i 2006, men ble trappet kraftig opp i forbindelse med at Hamas overtok kontroll over Gazastripen året etter. Torsdag var det nøyaktig fem år siden palestinske sikkerhetsstyrker ble drevet vekk fra enklaven av Hamas-medlemmer.