— Det er relativt åpenbart at de ikke ønsker at vi skal være her, sier Bjarne Dæhli i Støttekomiteen for Vest-Sahara.

Han sitter sent tirsdag kveld i en drosje på vei til den marokkanske byen Guelmin.

- Dere må dra

Med i drosjen er bergenseren Njaal Neckelmann fra Unge Venstre, Øivind Tomren Ervik fra Rød Ungdom og Magnhild Bøgseth fra Akademikernes Internasjonale Hjelpefond. Tidligere tirsdag kom de til Tan Tan i Sør-Marokko for å møte familiene til menneskerettsaktivister.

— Da vi kom dit sto det en politibil og ventet på oss. Den fulgte etter oss til hotellet, og ti minutter etter vi hadde sjekket inn kom en politimann og banket på døren, sier Dæhli på telefon til bt.no.

Ifølge Dæhli ville ikke mannen si hvorfor, men han var tydelig på at de måtte dra.

— Det er ingen ting å se i Tan Tan, sa han. Men hvorfor kunne vi ikke være der da, spør Dæhli.

Gir ikke opp

Han forteller at politimannen truet med at de ikke ville få tilbake passene sine dersom de ikke dro. Da satte de seg i drosjen og dro nordover.

Planen til følget var å møte flere aktivister i Tan Tan, blant annet faren til en person som har sittet i fengsel i 16 år. Selv om besøket i de sahrawiske områdene fikk en brå slutt, har ikke Magnhild Bøgseth og de andre tatt skrekken.

– Det viser bare hvor viktig saken er når marokkanske myndigheter bruker så store ressurser for å hindre oss i å møte vanlige folk, sier hun til NTB.

- Håper vi slipper inn

Utenriksdepartementet er ikke informert om hendelsen i Sør-Marokko.

— Vi kjenner ikke til denne konkrete saken, og det vil derfor heller ikke være naturlig å gi noen kommentar, sier underdirektør Frode O. Andersen til NTB.

Nå håper Dæhli og følget at de slipper inn i Guelmin.

— Det hadde vært godt å få seg en dusj, hvis marokkanske myndigheter tillater det, sier han.

18 norske ungdomsorganisasjoner har samlet seg på tvers av politisk tilhørighet, fagfelt og interesser om et felles prosjekt om Vest-Sahara.