— Det å la ytterliggående jøder få lov til å besøke plassen utenfor al-Aqsa-moskeen i Jerusalem er en provokasjon, sa Abbas da han tirsdag la ned en krans på graven til Yasser Arafat på tiårsdagen for den palestinske lederens død.

— Vi ber dere om å holde bosettere og ekstremister borte fra al-Aqsa. De bør ikke ha lov til å komme inn, sa han videre.

Statsminister Benjamin Netanyahu svarte med å beskylde Abbas for å nøre opp under uroen i stedet for å dempe den.

Striden om Haram al-Sharif, som av jødene kalles Tempelhøyden, har bidratt til å gjøre konflikten mellom palestinerne og israelerne enda mer spent de siste ukene.

Angrep tilfeldige

Flere angrep utført av palestinske enkeltpersoner har bidratt til å skape stor frykt i den israelske befolkningen. Mandag ble to israelere drept med kniv med få timers mellomrom. Den første var en 20-årig soldat i Tel Aviv, det andre offeret en 25-årig kvinnelig bosetter på Vestbredden.

Raseriet koker i den palestinske befolkningen etter at israelske myndigheter så ut til å ville lempe på reglene slik at ytterliggående jøder kunne slippe inn på Haram al-Sharif ved al-Aqsa-moskeen. Det blir daglig meldt om voldsomme demonstrasjoner både på Vestbredden og i palestinske landsbyer i Israel. Flere palestinere er drept av israelsk politi under protestene.

Ny intifada?

Midtøsten-forsker Hilde Henriksen Waage ved Universitetet i Oslo sier hun frykter en tredje intifada.

— Sinnet i den palestinske befolkningen er så stort at mange mener det bare er å slåss mot overmakten fordi det politiske sporet ikke lenger nytter, sier hun til NTB.

Også Midtøsten-forsker Jørgen Jensehaugen ved NTNU mener at situasjonen nå er ekstremt spent, ikke minst på grunn av den israelske håndteringen av situasjonen.

— Den israelske regjeringen har håndtert dette særdeles dårlig, ved å komme med uttalelser som øker spenningene, heller enn å dempe dem, mener Jensehaugen.

— Statsminister Benjamin Netanyahu uttalte mandag at palestinere med israelsk statsborgerskap kan flytte til Palestina hvis de ikke liker staten. Dette kan lett tolkes som at det ikke er legitimt å protestere som palestiner i Israel.

Palestiner skutt

Tirsdag ble en 21 år gammel palestiner skutt og drept av israelske soldater sør på Vestbredden.

Netanyahu holdt tirsdag en TV-tale der han lovet at Israel vil knuse volden ved å innføre strengere straffer, utplassere flere styrker og ødelegge angripernes hus.

— Vi har nedkjempet terrorisme fram til nå, og vi skal gjøre det igjen, sa Netanyahu etter å ha rådført seg med sikkerhetsrådgivere.

Tusenvis av sikkerhetsfolk er nå utplassert over hele landet for på beskytte folk mot angrep, opplyser en talsperson for politiet, Luba Samri, til AFP.

- Desperasjon

Jensehaugen peker på at det er flere faktorer som har utløst volden den siste tiden.

— Det ene er at det overhodet ikke er tegn til noen politisk løsning, så det er ingen lyspunkter å se fram til. Befolkningen på palestinsk side er desperat, sier han.

Men han mener det er lite som tyder på en ny konflikt av samme størrelse som krigen på Gazastripen i sommer.

— Det vi ser er en masse mindre tilfeller, og det er skremmende nok, men det er annen karakter enn krigen man så i Gaza, sier Jensehaugen. (NTB)