Kort etter midnatt natt til fredag erklærte Sergej Sjojgu, Russlands minister for krisehåndtering, at brannen var lokalisert og under kontroll.

Da hadde det brent i ubåten i over ni timer. Kjernefysiker Nils Bøhmer i Bellona mener russerne har opptrådt forsvarlig under slukkingen, men betegner likevel situasjonen som urovekkende.

Grunnen er at ubåten nå vil ta inn vann i områdene der mannskapene vanligvis holder til.

— Dermed kan det også komme vann inn i reaktorområdet, sier Bøhmer til NTB.

Ubåten lå i dokk for reparasjon da brannen brøt ut, og redningsmannskapene måtte til slutt fylle dokken med vann for å få kontroll over flammene.

Følger med

Verftet hvor ubåten befinner seg, ligger om lag ti mil fra norskegrensa. Statens strålevern følger derfor nøye med på situasjonen.

— Vi har satt stab på Østerås og leser av målinger kontinuerlig, opplyser avdelingsdirektør for beredskap og miljø i Statens strålevern, Per Strand, til NTB.

— Det høres kanskje dramatisk ut, men dette er noe vi rutinemessig gjør med en gang vi får beskjed om at det kan være mulig det blir utslipp. Vi er i løpende dialog med russiske myndigheter, og det ser ut til at dette kommer til å gå bra, sier Strand.

Beroliger

Russiske myndigheter var raskt ute med forsikringer om at strålingsnivået i området var normalt etter at nyheten om brannen ble kjent.

Det russiske departementet for krisehåndtering sa i en uttalelse det ikke var noen fare for at brannen skulle nå fartøyets kjernereaktorer. Mannskapet på ubåten slapp uskadd fra brannen og er blitt evakuert, het det videre.

Over hundre brannfolk, flere båter og minst ett helikopter ble satt inn i slukningsarbeidet. Ifølge russiske myndigheter er ingen er skadd, men denne påstanden strider med opplysninger fra enkelte russiske medier. Nettavisen Life.ru melder at minst ni personer har fått skader.

Folk som bor i området, er ikke beroliget av forsikringene om at det ikke har vært radioaktive utslipp. Noen av dem har ifølge NRK krevd å bli evakuert.

Blåser mot Norge

Bellona fryktet tidlig at brannen skulle spre seg til innsiden av ubåten.

— Dersom brannen sprer seg til innsiden av båten, er vi redde for at radioaktivt materiale kan bli spredt, sa Bøhmer til NTB torsdag kveld.

Da hadde han vært i kontakt med Meteorologisk institutt, som kunne rapportere om en ugunstig vindretning for Norges del.

— Dersom brannen sprer seg og radioaktivt materiale kommer ut av ubåten, vil vi kunne vente radioaktivt avfall i Norge om få timer, sa Bøhmer.

- Slått av

Flammene sto på et tidspunkt over ti meter til værs, og TV-bilder viste en stor røyksky over Rosljakovo-verftet i Murmansk-regionen.

Atomubåten Jekaterinburg er av typen K-84 og bygd på midten av 1980-tallet. Ifølge russiske myndigheter er ubåtens to reaktorer slått av, og alle våpen er fjernet.

Jekaterinburg veier nesten 20.000 tonn og kan utstyres med opptil 16 interkontinentale raketter med atomstridshoder, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Etterforskning

Brannen brøt ut etter brudd på sikkerhetsrutinene, ifølge russiske myndigheter.

Flammene skal ha oppstått i et trestillas og derfra spredt seg til det ytre skroget på ubåten. Det er satt i gang etterforskning, og politiet mistenker uaktsom ødeleggelse av militært materiell.

Den verste ulykken som har rammet den russiske marinens nordflåte i senere år, var eksplosjonen om bord på atomubåten Kursk i år 2000. Forliset i Barentshavet kostet 118 mennesker livet. (©NTB)