Eksplosjoner i Libyas hovedstad

Flere eksplosjoner ble mandag kveld observert i Libyas hovedstad Tripoli.

Publisert Publisert

JUBLER: Libyske opprørere jubler utenfor Benghazi, men sliter med å erobre nye områder til tross for vestlig flystøtte. FOTO: Scanpix Foto: SUHAIB SALEM

  • NTB
  • Nils-inge Kruhaug
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

Straks etter åpnet antiluftskytset ild, sier øyenvitner.

Ifølge nyhetsbyrået AFP ble det meldt om eksplosjoner og antiluftskyts i nærheten av regjeringskvartalet til Libyas leder Muammar Gaddafi.

Libyske regjeringsstyrker er på retrett, men opprørerne sliter med å erobre nye områder til tross for vestlig flystøtte.

Regjeringsstyrkene sto mandag rundt 100 kilometer sør for Benghazi. Store deler av arsenalet deres er bombet sønder og sammen av vestlige fly, men Muammar Gaddafis soldater greide likevel å slå tilbake opprørerens forsøk på framrykking mandag.

Gaddafi-lojale styrker har samtidig omringet Misrata, opprørernes bastion i Vest-Libya, der opprørerne anklager dem for å ha drept minst 40 mennesker.

Forvirring

Samtidig med meldingene om nye sammenstøt på bakken, fortsetter forvirringen om hvem som har kommandoen over de vestlige jagerflyene som angriper mål i landet.

Mandag nøyde flyene seg med å patruljere luftrommet over Libya, opplyste en talsmann for det franske forsvaret.

Seks norske F-16-fly er på plass på Kreta, men vil ikke bli satt inn i operasjonen før det er klarlagt hvem som har kommandoen, opplyser forsvarsminister Grete Faremo til NTB.

— Deltakelse i operasjonen vil måtte avvente ny ordre og forutsetter at kommandosystemet er på plass. Dette vil måtte ta noen dager, sier Faremo.

Tysk motstand

USA har inntil videre tatt styringen, men akter ifølge president Barack Obama å overlate roret til sine allierte i løpet av kort tid.

Hvem og hvordan er et åpent spørsmål og i NATO gikk debatten høyt mandag. Tyskland er motstandere av hele operasjonen, og Tyrkia krever en avklaring om forsvarsalliansens rolle.

Opposisjonen i USA, Storbritannia og Danmark har også gitt uttrykk for skepsis, og det samme har Russlands president Vladimir Putin som langer ut mot FN-resolusjonen som åpnet for bombing av Libya.

— Resolusjonen er mangelfull og feilaktig. Den tillater alt. Den ligner middelalderens oppfordringer til korstog, sier han.

- Vestlig dobbeltmoral

Afrikanske land med Ugandas president Yoweri Museveni i spissen anklager Vesten for å være ute etter Libyas olje.

— Vestlige land utviser alltid dobbeltmoral, mener Museveni, som deltok i en delegasjon fra Den afrikanske union som på grunn av flyforbudet måtte avblåse et forsøk på å megle i Tripoli.

— I Libya er de svært ivrige etter å innføre en flyforbudssone. I Bahrain og andre områder der det er provestlige regimer, lukker de øynene for nøyaktig samme eller til og med verre forhold, fortsetter han.

Sivile tap?

Hvor store ødeleggelser og tap de vestlige flyangrepene i Libya hittil har forårsaket, er uklart.

Utbrente stridsvogner langs veiene og ødelagte militærforlegninger og kommandosentre forteller ingenting om eventuelle sivile tap.

Talsmenn for amerikanske og franske myndigheter hevder at ingen sivile liv har gått tapt, mens Gaddafi-regimet hevder det motsatte og har bedt Sikkerhetsrådet tre sammen for å svare på anklagene.

Bakkestyrker

Fra flere hold stilles det spørsmål ved hva Vesten ønsker å oppnå i Libya. Washington legger ikke skjul på at målet er å fjerne Gaddafi, men fra militært hold forsikres det om at den libyske lederen ikke er bombemål av den grunn.

Lederen for Avdeling for sikkerhet og konflikthåndtering ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), Ståle Ulriksen, tror uansett at det før eller siden må settes inn bakkestyrker i Libya.

— Et avgjørende spørsmål er hvor sterke opprørsstyrkene er. Jeg tror vestlige spesialstyrker blir sendt inn for å knytte kontakt med opprørerne og bistå dem, og dessuten for å styre angrepene fra luften, sier han til NTB.

Utvider flyforbudssonen

Vestlige land snakker ennå ikke om bakkestyrker og vil i første omgang konsentrere seg om å utvide flyforbudssonen.

Ifølge Carter F. Ham, den amerikanske generalen som leder angrepene fra en base i Stuttgart, vil flyforbudssonen i løpet av kort tid bli utvidet sørover til Brega og Misrata, rundt 200 kilometer øst for Tripoli.

— Vi vet at regimestyrkene som befant seg i nærheten av Benghazi nå har liten vilje eller evne til å gjenoppta sine offensive operasjoner, sier Ham. (©NTB)

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Her lukter bunnvannet som råtne egg. Det kan bety at fjordbunnen er i ferd med å dø.

  2. I dag «kokte det over» på Fedje: – Må kunne forvente at den nye fergen tåler vind og sjø

  3. Internett-trøbbel skal være løst: «Vi beklager»

  4. Nattevakten innrømmer at han skaffet utstyr og våpen

  5. Møllendalsbakken stengt: – Bil har kjørt inn i flere andre biler

  6. Åsane økte ledelsen etter straffespark