Det ble klart da de åtte utenriksministrene i Arktisk Råd møttes i Kiruna onsdag morgen.

— Det var en intens middag med hardt arbeid. Og det var uklart til langt etter hovedretten hvordan dette ville ende, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) etter møtet med Arktisk råd i Kiruna onsdag.

I praksis med

Alle de seks søkerstatene med Kina i spissen ble tatt opp som observatører. Men ministrene utsatte den formelle opptakelsen av EU.

— Det er tatt en beslutning om å ta opp EU, men den må bekreftes senere når uklarheter mellom EU og Canada er avklart. Når dette er avklart, vil også EU bli tatt opp som observatør formelt, selv om de teknisk sett har denne statusen inntil da. EU vil komme på møtene, men ikke ha fulle rettigheter, sier Espen Barth Eide.

Sel-strid

Han bekrefter at uenigheten dreier seg om EUs forbud mot salg av selprodukter. Det er en sak der Norge er på linje med Canada, men som ikke påvirket holdningen til observatørstatus. Norge og de nordiske landene har vært pådrivere for å få flere nasjoner med i samarbeidet som fortsatt skal ledes av de åtte medlemslandene.

EU-kommisjonens leder har tilbudt Canada en løsning på selspørsmålet i forkant av Kiruna-møtet, men canadierne mente det var for kort tid til å ta stilling til forslaget.

Viktige stater

Utenriksministeren sier seg fornøyd med at Norge har fått gjennomslag for at søkerlandene får observatørstatus og at EU kommer til å bli observatør i løpet av få måneder.

Espen Barth Eide bekrefter også at aksepten for Kinas observatørstatus ikke ble avklart før under ministermiddagen tirsdag kveld. De andre landene som får observatørstatus er Japan, India, Italia, Sør-Korea og Singapore.

— Dette er definitivt med å øke statusen til Arktisk råd. Nå bekrefter svært mange viktige land at Arktisk råd er den primære organisasjonen for arktiske spørsmål. Dette bekrefter også at havretten skal legges til grunn, at miljøet skal tas vare på i Arktis og at urfolk skal være representert i organisasjonen, sier Eide, som karakteriserer utfallet som et viktig gjennombrudd ikke bare for Arktis, men for internasjonalt samarbeid. (©NTB)