Selskapet Tepco, som driver Fukushima, opplyser mandag at arbeidet med å fjerne uran— og plutonium-staver fra reaktoren nå er i gang. Arbeidet er både vanskelig og farlig, men også et viktig steg i arbeidet med å avvikle atomkraftverket.

Det vil ta minst to dager å fjerne de første 22 brenselstavene fra kjølebassenget, opplyser Tepco. I alt 1500 brenselstaver skal fjernes, og det kan ta opp mot ett år, ifølge selskapet.

Nedsmelting

Brenselstavene er 4 meter lange rør som er fylt med uran- og plutonium-brensel, og frykten er at mange av dem kan ha blitt ødelagt under jordskjelvet og den påfølgende tsunamien som rammet Fukushima-anlegget og østkysten av Japan i mars 2011.

Da katastrofen inntraff, ble kjøleanleggene i tre av reaktorene på Fukushima ødelagte, og en nedsmelting startet.

I den fjerde reaktoren pågikk det vedlikeholdsarbeid da tsunamien rammet, derfor var alle brenselstavene flyttet over til et lagerbasseng. Men oppsamling av hydrogen førte til branner og nedsmelting i de tre andre reaktorene, og som i sin tur førte til eksplosjoner i reaktor fire.

Kritikk

Arbeidet med å fjerne brenselstavene skulle egentlig ha begynt for flere måneder siden. Men en rekke uforutsette problemer og tilbakeslag har ført til utsettelser.

At arbeidet har blitt så forsinket, har heller ikke lettet på kritikken mot Tepco for hvordan selskapet har håndtert krisen etter at tsunamien traff Fukushima i 2011.