• Barack Obama har selv virkeliggjort den amerikanske drømmen, sa presidentens kone Michelle i sin tale på Det demokratiske partiets landsmøte.

Hun la vekt på at både Barack og hun selv ble oppdratt i familier som ikke var spesielt velstående, og at de kjenner godt til problemer som vanlige folk i USA sliter med.

— Barack kjenner den amerikanske drømmen fordi han har virkeliggjort den. Og han ønsker at alle i dette landet skal ha den samme muligheten, uansett hvem vi er, hvor vi kommer fra, hvordan vi ser ut eller hvem vi elsker, sa Michelle Obama.

Hun nevnte ikke presidentens rival Mitt Romney ved navn, men beskrivelsen av Obamas oppvekst i enkle kår sto i sterk kontrast til Romneys liv som forretningsmann og mangemillionær.

— Barack og jeg ble oppdratt i familier som ikke hadde mye penger eller materiell velstand, men som ga oss noe langt viktigere: Ubetingede kjærlighet, oppofrelse og muligheten til å dra steder de aldri selv hadde forestilt seg, sa presidentfruen.

Hovedtaler

Michelle Obama var den viktigste taleren den første dagen på landsmøtet i Charlotte i Nord-Carolina.

Her skal Barack Obama offisielt utpekes som partiets presidentkandidat, men han kommer ikke til møtet selv før senere i uken.

Før åpningen av landsmøtet røpet han at han ville se kona tale på TV sammen med parets døtre hjemme i Det hvite hus. - Jeg håper de ikke får se pappa gråte, sa Obama til tilhengere i delstaten Virginia nylig.

- Patriotiske skatter

En rekke prominente demokrater deltok i hyllesten av presidenten mens de ventet på at Michelle Obama skulle gå på scenen.

Newarks ordfører Cory Booker, som regnes som en kommende stjerne i partiet, slo tilbake mot Republikanernes motstand mot skatteøkninger for rike amerikanere.

— Å bli bedt om å yte din rettmessige skjerv er ikke klassekrig. Det er patriotisme, sa Booker i sin tale.

Landsmøtet ble åpnet tirsdag kveld norsk tid av kongressrepresentant og partileder Debbie Wasserman Schultz.

— Vi vil klart og tydelig demonstrere hvorfor vi trenger å beholde Barack Obama og Joe Biden i Det hvite hus, sa Schultz etter å ha klubbet i gang møtet.

sydf90e3.jpg

Fotballarena

Torsdag skal presidenten selv i ilden på en fotballarena med plass til 74.000 mennesker i sentrum av Charlotte.

Da Obama vant presidentvalget for fire år siden, fylte han slike arenaer uten problemer. Men i dag er ikke tiltrekningskraften den samme, og mange er spent på om de vil få se tomme seter på tribunene når Obama taler.

Hvorvidt USAs første svarte president får fire nye år i Det hvite hus, blir avgjort når amerikanerne går til valg 6. november.

Utfordreren Mitt Romney fra Det republikanske partiet ligger ganske jevnt med presidenten på de nasjonale meningsmålingene. Målinger fra de viktige vippestatene tyder likevel på at Obama og visepresident Joe Biden ligger best an foran valget. (©NTB)

sydf9110.jpg
REUTERS