12 personer drept i redaksjon

Redaktøren og tre andre tegnere drept i skytingen til fransk satirisk blad. Den yngste av de tre mistenkte meldte seg selv til politiet i natt. To er fortsatt på frifot.

Publisert Publisert
  • Bergens Tidende
  • NTB
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

12 personer er drept og et tjuetall er såret i skyting i redaksjonslokalene til det franske satiriske ukebladet Charlie Hebdo, bekrefter politiet i Paris.

Følg vår direkterapportering nederst i saken.

Er du i nærheten? Send e-post til 2211@bt.no eller ring 02211.

Blant de drepte er to politifolk. Situasjonen skal være kritisk for fem, ifølge sykehuskilder.

— Det er et blodbad, sier en politimann til BFM TV.

Redaktør og tegner Stéphane Charbonnier skal være blant de drepte, skal ukebladets advokat ha bekreftet overfor Al Jazeera.

I tillegg skal tre andre tegnere være drept.

LES OGSÅ:

Les også

Dette er ofrene

Sikkerhetsberedskapen i den franske hovedstaden er hevet til det høyeste nivået.

LES OGSÅ:

Les også

En hel verden erklærer: «Jeg er Charlie»

Jakter gjerningsmenn

Ifølge L'Expressjakter 3000 politifolk på tre gjerningspersoner, opplyser den franske innenriksministeren Bernard Cazeneuve. Gjerningspersonene var utstyrt med pumpehagle og kalashnikov.

I 16.30 tiden gikk politiet til aksjon mot to leiligheter i Paris hvor de hadde mistanke om at gjerningsmennene skulle oppholde seg. Ingen ble pågrepet i aksjonen, melder Le Parisien. I natt aksjonerte politiet i byen Reims. De kjenner identiteten til de tre mistenkte. Den yngste av de tre, Hamyd Mourad (18), ble pågrepet i natt, etter at han meldte seg selv for politiet. De to andre, brødrene Said og Cherif Kouachi, jaktes fortsatt av politiet.

LES OGSÅ: Dette er de mistenkte

President Francois Hollande åstedet for terroraksjonen kort tid etter angrepet. Han var tydelig preget og fordømte angrepet.

— Dette er et angrep på ytringsfriheten, sa Hollande.

Se oversikt over tidligere angrep mot islam-kritikere

Avisen Le Parisien melder at gjerningsmennene skal ha tatt et gissel.

Angrepet er fordømt av politiske ledere verden over. Statsminister Erna Solberg skriver på Twitterat skytingen i Paris er en tragisk og feig handling, både tapene av menneskeliv og det avskyelige angrepet på ytringsfriheten.

Tysklands forbundskansler Angela Merkel, Natos generalsekretær Jens Stoltenberg, Det hvite hus, statsministrene i Danmark og Storbritannia er blant dem som kommer med massiv fordømmelse av angrepet.

Karikaturer

Charlie Hebdo kom for to år siden med et spesialnummer med karikaturer om profeten Muhammed. Dette vakte sterke reaksjoner.

Ca klokken 11.30 i formiddag gikk to menn med svarte hetter inn i redaksjonslokalene til ukemagasinet Charlie Hebdo i Paris. Journalisten Benoît Bringer sa til nyhetskanalen iTélé at de hadde maskingeværer med seg.

— Noen få minutter senere hørte vi mange skudd, sier han..

Mennene ble deretter sett flyktende fra stedet, tilføyer han.

Få minutter før angrepet onsdag, la magasinet Charlie Hebdo ut en twitter-melding med en tegning av IS-lederen Abubakr al-Baghdadi med følgeteksten «Beste hilsener, forresten».

Tidligere generalsekretær i Presseforbundet, Per Edgar Kokkvold, kaller angrepet et blodig anslag mot ytringsfriheten. Leder Thomas Spence i Norsk Journalistdag sier at dette er en svart dag for journalister. Han sier til nettstedet Kampanjeat dette er terrorister som forsøker å true og drepe journalister fra å gjøre jobben sin.

Protester og trusler

Da bladet trykket et helt spesialnummer med karikaturtegninger om profeten Muhammeds liv i januar 2013, ble det fordømt av mange muslimer, samt av tyrkiske ledere. Bladet er flere ganger blitt utsatt for trusler. Redaktøren Stéphane Charbonnier sa at hvis folk ønsket å bli sjokkert, så fikk de bare bli det.

Franske myndigheter var skeptiske til tegningene.

— Det er ikke nødvendig å helle bensin på bålet, sa en talskvinne for den franske regjeringen

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Angrepet mot Charlie Hebdo

  2. Tidligere angrep mot islamkritikere

  3. Satirens pris

  4. - Elleve personer drept i redaksjon

  5. Idiotene og de andre

  6. Høyre om for franske intellektuelle

  7. Fransk magasin vil trykke Muhammed-karikaturer

  8. – Ytre høyre tjente på karikaturstriden

SKYTING: Politi og brannvesen er på plass utenfor kontorene til det franske ukebladet Charlie Hebdo i Paris. Væpede menn skal ha stormet bygget. Foto: Afp

BESKYTTELSE: Her beskytter fransk politi kontorene til Charlie Hebdo dagen de publiserte karikaturene av profeten Mohammad, 19. september 2012. Foto: Scanpix

BT anbefaler

Her kjører den nye treneren inn på Stadion

Kåre Ingebrigtsens første finte? Å fly via Oslo i stedet for å gå på det samtidige direkteflyet til Bergen.

LES SAKEN