Den første som ankommer Norge, er stortingsrepresentant Aksel Hagen (SV). Han skulle lande på Gardermoen klokken 23.50 tirsdag kveld, opplyser Torstein Dahle, leder av Ship to Gaza Norge.

— Vi har fått bekreftet at alle aktivister nå er løslatt, sier Dahle til NTB.

De tre andre nordmennene, Herman Elias Reksten, Nils Johan Sjøstrøm og Jan Petter Hammervold, kommer til Norge onsdag.

Alle fire ble pågrepet av israelske myndigheter etter at de forsøkte å bryte blokaden av Gazastripen med seilbåten Estelle. Båten ble bordet av israelske soldater og ført til Israel, mens de i alt 30 aktivistene ble anholdt. De siste dagene har nordmennene sittet i Givon-fengselet i Ramle i nærheten av Tel Aviv, ifølge nyhetsbyrået AFP.

For å bli løslatt krevde israelske myndigheter at Hagen og de andre utenlandske aktivistene underskrev på et papir der de lovet å ikke anke vedtaket om utvisning fra Israel.

Glede i SV

— Vi er svært glade for å ha fått beskjed om at Aksel Hagen er sluppet fri fra israelsk fangenskap. Hagen har deltatt på Ship to Gaza for å bryte Israels ulovlige blokade av Gaza. Det har han gjort med min og SVs fulle støtte, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Han mener Israels opptreden i saken har vært «fullstendig uakseptabel».

— SV, og den norske regjeringen, har protestert på behandlingen, sier han i en pressemelding.

Ship to Gaza Norge mener norske myndigheter har vært altfor tilbakeholdne i sin kritikk av Israel etter pågripelsene.

— Vi er veldig bekymret over UDs passivitet. Det er ikke kommet noen skriftlig protest fra norske myndigheter, og det reagerer vi sterkt på, sier Dahle til NTB.

Men UD avviser kritikken.

— Mandag oppsøkte vår chargé d'affaires israelsk UD for å protestere mot arrestasjonen av mannskap og båt. Vi understreket at vi holder Israel ansvarlig for arrestasjonene, sier pressetalsmann Frode Andersen i UD til NTB.

Elektrosjokkvåpen

Ifølge jusseksperter er det ingen formell forskjell på en muntlig og skriftlig protest. Det viktige er at en diplomat personlig oppsøker de gjeldende myndigheter for å fremføre protesten.

Ifølge Ship to Gaza ble flere av aktivistene brutalt behandlet, blant annet ved at soldatene brukte elektrosjokkvåpen.

— Vi tror de norske er blitt rimelig brukbart behandlet, men når det gjelder svenskene er det brukt elektrosjokkvåpen mot dem, noe som er svært smertefullt. Et par av dem skal ha fått brannskader, opplyser Dahle.

Han mener at Norge kan ha trenert et forsøk på å utarbeide en fellesnordisk protest.

— Utenriksdepartementene i Norge, Sverige og Finland har hatt kontakt for å vurdere en felles protest, men foreløpig har dette ikke gitt resultater. Vi frykter at det er Norge som holder igjen og trenerer en felles uttalelse.

Humanitær krise?

Dahle viser til at svenske myndigheter i motsetning til norske er klare på at det eksisterer en alvorlig humanitær situasjon på Gazastripen som innebærer at blokaden bør oppheves. Norges utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) har på sin side uttalt at det ikke er noen humanitær nød i det palestinske området.

Israel har hele tiden fastholdt at mat og medisiner slipper over grensen, samtidig som blokaden forsvares med at Israel må beskytte seg mot angrep fra militante palestinere.

Blant de i alt 30 aktivistene var også tre israelske statsborgere. De har sluppet fri og satt i husarrest fram til tirsdag, ifølge deres advokat.