Frankrike og Tyskland kunngjorde søndag ettermiddag at de henter hjem alle sine ansatte i afghanske departementer og statlige institusjoner. NATO gjorde det samme lørdag, etter at de to amerikanske rådgiverne ble drept inne i departementsbygningen i hovedstaden Kabul.

— Rådgiverne skjelte ut demonstrantene og brukte skjellsord om dem. De kalte Koranen en dårlig bok mens afghaneren hørte på, sier kilden, som ber om å få være anonym på grunn av sakens sensitivitet.

— Mannen kranglet med rådgiverne og følte seg truet av dem. Han ble sint og skjøt dem. Åtte skudd ble avfyrt mot dem, sier den afghanske regjeringskilden.

Stakk av

Deretter skal gjerningsmannen ha sneket seg ut og forsvunnet.

— Ingen ble klar over hendelsen før det hadde gått en time, ettersom det skjedde i et lydtett rom, sier den afghanske tjenestemannen.

De siste dagene har det vært en rekke demonstrasjoner rundt om i landet i protest mot at eksemplarer av Koranen ble kastet og brent som søppel ved en amerikansk militærleir i Bagram. I løpet av seks dager har mer enn 30 mennesker mistet livet i protestene.

President Hamid Karzai opptrådte søndag på afghansk fjernsyn og mante til ro. Han fordømte i sterke ordelag behandlingen av islams hellige bok og lovte at gjerningsmennene ville bli straffet. Deretter vendte han seg til sine landsmenn:

— Nå som vi har vist hva vi føler er det på tide å være rolig og fredelig, sa Karzai. Han oppfordret innstendig afghanere til ikke å la «Afghanistans fiender misbruke deres følelser».

Ferske protester

Opprørere fra Taliban har oppfordret afghanere til å drepe utenlandske soldater som hevn for Koran-brenningen og har hevdet å ha ansvar for drapet på de to amerikanske rådgiverne.

De to amerikanerne skal ha vært en oberstløytnant og en major i den NATO-ledede ISAF-styrken.

Protestene fortsatte søndag i den nordlige provinsen Kunduz. I distriktet Imam Saheb deltok 20.000 demonstranter i en gateprotest, ifølge politiet. Én afghansk demonstrant og én amerikansk soldat skal ha blitt drept i uroen som fulgte.

— Demonstrantene forsøkte å storme en internasjonal militærbase i distriktet. Noen av demonstrantene var bevæpnet og kastet håndgranater inn i basen, sier provinsens visepolitisjef, Sayed Sarwar Hussaini til nyhetsbyrået DPA. Han legger til at 15 afghanske politimenn og seks amerikanske soldater ble såret.