Utbruddet søndag var fritt for både aske og lava, men det fikk likevel islandske myndigheter til å heve alarmnivået til rødt, hvilket er det høyeste nivået på skalaen med fem trinn.

Det betyr at et vulkanutbrudd med påfølgende askeskyer som kan komme til å forstyrre flytrafikken, kan være nært forestående eller på vei. Flyforbudet er begrenset til flygninger over 6.000 fot og innen en radius på 18,5 kilometer fra Bardarbunga. Dermed får det ingen innvirkning på flytrafikken, opplyser islandske luftfartsmyndigheter.

Bardarbunga, som er Islands største vulkanske system, ligger under isdekket i breen Vatnajökull sørvest på Island. Vulkansystemet er blitt rystet av flere tusen jordskjelv de siste ukene, og også forrige uke ble luftrommet over det sentrale Island stengt i noen timer på grunn av frykt for askeskyer.

Den intense seismiske aktiviteten rundt vulkanen har økt frykten for at et vulkanutbrudd snart vil komme og føre med seg en askesky lik den som stanset store deler av flytrafikken over Europa da vulkanen under Eyjafjallajökull hadde utbrudd i 2010. (©NTB)