Videoen med tittelen «Et budskap til Amerika» ble lastet opp på sosiale medier av Den islamske staten (IS).

Det hvite hus uttrykker sjokk og har satt etterretningstjenestene i sving for å finne ut om videoen er autentisk. Ifølge Associated Press sier to tjenestemenn at de tror det var Foley som ble halshogd.

På slutten av den samme videoen sier IS at en annen amerikansk journalist blir holdt som fange hos dem, og at hans liv avhenger av president Barack Obamas neste trekk.

— Livet til denne amerikanske borgeren avhenger av din neste avgjørelse, sier en maskert mann på videoen, mens han viser fram en mann han sier er Steven Sotloff, som har vært savnet siden juli 2013.

Sotloff leverte stoff blant annet til Time, Foreign Policy og Christian Science Monitor.

Erfaren journalist

Foley var en respektert og erfaren frilansjournalist som blant annet hadde dekket krigen i Libya før han reiste til Syria. I Libya satt han 45 dager som fange i 2011. Han skrev og filmet blant annet for Global Post og nyhetsbyrået AFP og ble bortført fra en internettkafé i det nordvestlige Syria i november 2012.

Kampanjen «Find James Foley», som familien til den 40 år gamle journalisten lanserte for å få ham fri, la ut en melding der de ber om tid til å finne svar.

Ifølge vitner ble Foley bortført i den syriske Idlib-provinsen 22. november 2012. Hans familie har ikke hørt fra ham siden.

I den fem minutter lange videoen hevder IS at de drepte Foley etter at Obama ga ordre om flyangrep mot IS-stillinger i Nord-Irak.

Den angivelige henrettelsen ble utført av en maskert mann i et åpent ørkenområde der ingenting viser om det var i Syria eller Irak.

Viser halshoggingen

En mann som identifiseres som Foley, er kledd i en oransje drakt lik den fangene i den amerikanske Guantanamo-leiren bruker, og kneler på bakken ved siden av en den maskerte mannen som holder en kniv.

— Jeg appellerer til min familie og mine venner om å reise seg mot mine virkelige drapsmenn, som er den amerikanske regjeringen. For det som skal skje med meg, er kun et resultat av deres selvgodhet og kriminalitet, sier den knelende mannen, åpenbart under tvang.

Deretter henvender mannen med kniven seg til USA.

— Dette er James Wright Foley, amerikansk statsborger. Som regjering har dere ledet an i aggresjonen mot Den islamske staten. Deres angrep har ført til at muslimer er falt. Dere kjemper ikke lenger mot et opprør. Vi er nå en islamsk hær og en stat som aksepteres av mange muslimer, sier mannen på engelsk med britisk aksent før han hogger hodet av den knelende mannen.

Truer med angrep

Den islamske staten sendte tirsdag også ut en video som ga den sterkeste antydningen hittil om at de kan komme til å slå til mot amerikanske mål. Videoen skryter av at IS skal seire over korsfareren Amerika,

Også mandag sendte IS ut en video der de truet med angrep mot amerikanske mål om USA slo til mot deres krigere i Irak og Syria.

De amerikanske flyangrepene ble innledet 8. august, og mandag meldte Pentagon at 35 flytokter var utført mot 90 IS-mål de tre siste dagene til støtte for kurdiske peshmerga-styrker som har gjenerobret noen områder fra IS, blant annet den store Mosul-demningen.