Demonstrantene protesterte mot kutt i de offentlige budsjettene og den høye arbeidsledigheten og mot store byggeprosjekter de mener tar penger fra velferdstjenestene.

Særlig byggingen av den nye lyntogbanen TAV til Frankrike har provosert mange som mener pengene kunne brukes til å hjelpe de fattige og arbeidsløse.

Budsjettforslaget som regjeringen til statsminister Enrico Letta la fram tirsdag, er blitt et mål for misnøye. Fagbevegelsen kritiserer at statsansattes lønninger er frosset og at skattelettelsene for arbeiderne ikke er store nok.

I Roma sier arrangørene at 70.000 mennesker deltok i demonstrasjonen som snirklet seg gjennom tomme bygater. Mange butikker var stengt av frykt for voldsomheter.

Sammenstøt

Noen av demonstrantene kastet flasker mot en politibil og egg mot banker og finansdepartementets bygning. De kastet også søppelkasser mot finansdepartementet og satte fyr på mange av dem.

Flere av de maskerte demonstrantene brukte slagvåpen og kastet røykbomber, egg og flasker. Vinduer på en bank ved siden av ble også knust.

15 demonstranter ble arrestert og to politimenn skadd, opplyser politiet, som også grep inn for å holde høyreekstremister borte fra den ellers fredelige demonstrasjonen.

Lisboa og Porto

Også i Portugal var det demonstrasjoner både i Lisboa og i Porto mot nye kutt i de statsansattes lønninger og i pensjonene som regjeringen foreslår i budsjettet for neste år.

I Lisboa gikk tusener av demonstranter om bord i 400 innleide busser for å gjennomføre demonstrasjonen etter at myndighetene hadde nedlagt forbud mot en demonstrasjonsmarsj over 25. april-broen.

I Porto opplyste arrangørene at mellom 50.000 og 60.000 mennesker deltok i protestene, men politiet satte tallet til rundt 25.000

Demonstrantene krever at landets forfatningsdomstol griper inn og stanser kuttene som regjeringen håper skal innfri kravene som EU og IMF har satt for å gi landet kriselån.