Uten å legge ansvaret direkte på forsvaret sier statsministeren ifølge BBC at militæret står ansvarlig overfor nasjonalforsamlingen og at ingen institusjon kan være en stat i staten.

— Jeg ønsker å gjøre det klart i dag at det planlegges konspirasjoner for å styrte den valgte regjeringen, sa Gilani i en tale torsdag.

— Vi skal fortsette å kjempe for det pakistanske folkets rettigheter om vi sitter i regjering eller ikke, fortsatte han.

Det er en oppfatning i Pakistan at det mektige forsvaret og etterretningstjenesten fungerer som en stat i staten, skriver BBC. Spenningen mellom sivile og militære ledere har økt i landet etter at et notat der hæren anklages for kupplaner, ble kjent.

Militærkilder sier hæren nå er mektig lei av president Asif Ali Zardari og ønsker ham bort fra presidentstolen. Men kildene understreker at det skal skje gjennom lovlige midler uten et nytt kupp.

— Hvem er vel ikke lei av Zardari? Det er ikke bare opposisjonen og mannen i gata, men folk i regjeringen også, sier en forsvarskilde til nyhetsbyrået Reuters.

— Men det må skje på riktig måte. Hæren planlegger ingen aksjon. Selv om vi prøvde, ville det vært svært upopulært - ikke bare hos regjeringen og opposisjonen, men blant pakistanere flest, sier kilden.

Det har vært tre kupp i Pakistan siden landet ble selvstendig i 1947. General Ashfaq Kayani lovet å holde militæret borte fra det sivile styret og politikken da han tok over som forsvarssjef i 2007.