Siste: Kenyas president Uhuru Kenyatta sier at minst 39 mennesker er drept og 150 skadd i angrepet mot Westgate-kjøpesenteret i Nairobi.

Presidenten opplyser i en TV-tale at en operasjon for å stanse angriperne fortsatt pågår.

– Vi vil overvinne terrorismen, sier Kenyatta, som oppfordrer det kenyanske folket til å stå samlet.

Den somaliske islamistgruppen al-Shabaab har tatt på seg ansvaret for angrepet, og har avvist forhandlinger.

Et ungt norsk ektepar er i sikkerhet etter å ha gjemt seg på et lager i kjøpesenteret i fem timer. IfølgeVGskal to andre norske misjonærer fra Oslo Kristne Senter som er utsendt til Kenya være i god behold.

Søkte i butikker

En gruppe væpnede personer åpnet ild mot kundene på kjøpesenteret Westgate lørdag. Politisjef i Nairobi, Benson Kibue, kaller hendelsen et terrorangrep.

Bevæpnet politi kom etter kort tid til stedet, og etter en stund rykket også soldater inn i bygningen. Kampene raste fra butikk til butikk i flere timer, og ved 18.30-tiden norsk tid ble det meldt at politiet hadde isolert de gjenværende angriperne. Men mer enn to timer senere var situasjonen ennå ikke helt avklart.

— De så ikke ut som kjeltringer, dette var ikke et vanlig ran, sier Yukeh Mannasseh, som befant seg i senterets øverste etasje da angrepet startet.

Bilder fra stedet viser store mengder døde og sårede, og politifolk og soldater har rykket inn i bygningen for å nedkjempe angriperne. Flere personer skal ha blitt tatt som gisler.

Populært blant vestlige

Det eksklusive kjøpesenteret ligger i et av Nairobis bedre strøk og er populært blant vestlige diplomater og hjelpearbeidere. På lørdager er flere tusen mennesker innom, opplyser en journalist fra Dagens Nyheter som var til stede da angrepet startet.

— I bygningens tredje etasje legger folk ut lapper og id-brikker for å vise at de er der inne, og at de fortsatt er i live, forteller han.

Vitner forteller om redselslagne voksne og barn som kom løpende ut av senteret da skuddsalvene begynte. Andre rømte opp i senterets øverste etasjer og gjemte seg for angriperne. Noen krøp langs bakken for å komme seg vekk og i sikkerhet.

Den somaliske islamistgruppa al-Shabaab har tidligere truet med å angripe mål i Nairobi.

KJØPESENTER: Soldater har omringet kjøpesenteret og politiet går fra butikk til butikk på jakt etter gjerningsmennene.
REUTERS

— 18 maskerte menn

Da de tungt væpnede, svartkledde og maskerte menn tok seg inn i kjøpesenteret på ved 13-tiden lørdag, brøt det ut voldsom skyting.

Vitner sier til internasjonale medier på stedet at handlende ble regelrett henrettet.

— Jeg så folk bli henrettet etter å ha blitt bedt om å si noe først, sier et vitne til AFP.

Den somaliske islamistgruppa al-Shabaab har tidligere truet med å angripe Westgate, men ingen har så langt tatt på seg ansvaret for lørdagens blodbad.

Ifølge politiet var det rundt ti angripere som slo til mot det eksklusive kjøpesenteret Westgate. De ti var kledd i like klær. Noen av dem hadde tildekkede ansikter. Det skal også ha blitt brukt granater i angrepet.

TAR DEKNING: Aksjonen fortsetter inn i natten på Westgate Shopping Centre i Nairobi.
NOOR KHAMIS/Reuters