Varg Vikernes og hans kone ble pågrepet av fransk politi ved sin gård i Sør-Frankrike tirsdag og sitter fengslet i landsbyen Brive-la-Gaillarde etter mistanke om terrorplanlegging.

Fransk lov gir myndighetene lov til å holde nordmannen fengslet i fire dager før en eventuell siktelse utarbeides, noe som vil resultere i en overføring til Paris. I motsatt fall vil Vikernes og hans franske kone løslates.

Tre utløsende forhold

Vikernes, også kjent som «Greven», ble dømt til 21 års fengsel for drap og påsatte kirkebranner i 1994.

Sistnevnte forhold skal ha ført til at Vikernes fortsatt har flere millioner i gjeld, skriver Aftenposten. På nettet har 40-åringen har ytret sitt jødehat, fascinasjon for nazisme og forståelse for terrordømte Anders Behring Breiviks synspunkter.

Vikernes' tidligere forsvarer John Christian Elden har uttalt at den pågrepnes ytringer på sin blogg, mottakelsen av Breiviks manifest og hans kones våpenkjøp er årsaken til at fransk politi valgte å gå til aksjon.

Politiet skal ha funnet fem skytevåpen på parets gård.

Ingen norsk hjelp

Frankrikes innenriksminister Manuel Valls har sagt at de foreløpig ikke kjenner til at Vikernes skal ha hatt konkrete terrorplaner.

Det norske utenriksdepartementet har heller ikke blitt kontaktet av franske myndigheter, noe som har fått kommentatorer til å så tvil om franskmennene har grunnlag til å ta ut en siktelse.

Vikernes har anledning til å be norske myndigheter om konsulær bistand, det vil si hjelp til å få oppnevnt lokal advokat eller med å opprette kontakt med familie og venner i Norge.

— Vi har ikke fått noen slik henvendelse, sa UDs kommunikasjonssjef Ragnhild Imerslund til NTB tirsdag.