Vikernes ble pågrepet sammen med sin 25 år gamle kone tirsdag morgen. Fransk antiterrorpoliti har ransaket parets gård i Salon-la-Tour i Corrèze og skal ifølge flere franske medier ha funnet fem skytevåpen.

I sine første uttalelser gikk innenriksminister Manuel Valls høyt på banen og sa at mistanken mot Vikernes går ut på at at han skal ha planlagt en større terroraksjon.

Tirsdag ettermiddag presiserer Valls at de ikke har funnet noe konkret mål eller bestemt prosjekt. Ifølge avisen Le Figaro sier Valls at arrestasjonen er begrunnet i argumentet om å være føre var.

BAKGRUNN: 20 år siden kirkesjokket

«Potensiell trussel»

Han viser til at Vikernes var blant dem som fikk tilsendt terroristen Anders Behring Breiviks såkalte manifest i forkant av angrepene 22. juli 2011.

— Denne personen, som tidligere er drapsdømt i Norge og står den nynazistiske bevegelsen nær, utgjør dermed en potensiell trussel mot samfunnet, noe han har vist gjennom sine uttalelser på internett, går det frem av en uttalelse fra departementet.

Vikernes' kone hadde våpentillatelse til å kjøpe fire rifler, ifølge en talsmann for påtalemyndigheten i Paris.

— Etterforskningen vil først og fremst klarlegge under hvilke forhold disse ble fremskaffet, samt den virkelige hensikten med dem, sier Valls, som ifølge avisen Le Figaro innrømmer at pågripelsen er begrunnet i argumentet om å være føre var.

- Fryktet aksjon

Trusler Varg Vikernes fremsatte på sin blogg for tre dager siden, etter togdramaet i Brétigny, var det som til slutt overbeviste antiterrormyndighetene i Frankrike om å gå til aksjon, ifølge Le Nouvel Observateur.

Ifølge kilder nær etterforskningen var det disse truende uttalelsene, kombinert med konens besittelse av våpen, som fikk etterforskerne til å frykte at Vikernes ville gå til aksjon, skriver det franske nyhetsmagasinetLe Nouvel Observateurpå sin nettutgave tirsdag.

Kan bli holdt i fire døgn

Den selverklærte nynazisten Varg Vikernes skal ha blitt overvåket av fransk politi i flere år. Da konen kjøpte våpen i begynnelsen av juli, åpnet antiterrorpolitiet etterforskning av 40-åringen.

En talskvinne for fransk påtalemyndighet opplyste til NTB tirsdag ettermiddag at Vikernes og konen ennå ikke er avhørt. Ekteparet er ifølge avisen Le Figaro anholdt i Brive-la-Gaillarde i påvente av å bli overført til Paris for avhør. Paret kan i første omgang bli holdt i politiets arrest i fire døgn.

Kaller Breivik «kristen taper»

Selv om Vikernes skal ha uttrykt forståelse for Breiviks handlinger, har han på sin hjemmeside anklaget terroristen for å ha være en sionistisk agent og en «kristen taper».

Advokat Geir Lippestad, som forsvarte Anders Behring Breivik, var ikke kjent med pågripelsen av Vikernes da BT tok kontakt like før kl. 17 tirsdag.

Så langt Lippestad vet, har det ikke vært noen kontakt mellom Breivik og Vikernes. I forbindelse med saken mot Breivik, skal det ifølge Lippestad heller ikke ha kommet opp om de to var inspirert av hverandre.