En smal landevei omgitt av trær og grønne enger ble i går scenen for en dramatisk utvikling i det østlige Ukraina. Det ukrainske militæret angrep midt på formiddagen et sjekkpunkt bevoktet av prorussiske separatister ved landsbyen Hrestische.

-  De ukrainske soldatene kom plutselig kjørende i seks-syv pansrede kjøretøy. De skjøt opp i luften for å skremme oss vekk. En snikskytter siktet på oss og skjøt ham ved siden av meg, fortalte en separatist i går ved sjekkpunktet, få timer etter at angrepet hadde funnet sted.

Han var kledd i grønn militæruniform med en pistol i beltet og hadde en svart balaklava trukket nedover ansiktet. Man kunne bare se øynene hans, som lyste av sinne.

- Ingen av oss ved sjekkpunktet var bevæpnet på det tidspunktet, sa han og slo ut med armene.

Han nekter å si navnet sitt. Han fortalte derimot at han sammen med de øvrige overlevende separatistene ved sjekkpunktet hadde flyktet til den nærliggende og mye større byen Slavjansk. Da de kort tid etter kom tilbake — med våpen - var de ukrainske soldatene borte.

Brennende dekk

Deretter hadde de gjeninntatt kontrollpunktet, som består av barrikader av bildekk. Da angrepet skjedde, hadde separatistene satt fyr på dekkene for å skjule seg bak røyken. Selv flere timer etterpå innhyllet de brennende dekkene hele området i en kraftig, giftig tåke.

Den drepte var angivelig en mann på 22 år fra den lokale landsbyen.

- Han var en god fyr - full av energ, sa en 27-årig mann, som kun ville si fornavnet sitt - Oleg. Han hadde vanskelig for å tro at det virkelig var ukrainsk militær som drepte vennen hans.

- Jeg har lest at det ukrainske militæret ikke vil skyte på sin egen befolkning. Så jeg tror mer på at det har vært leiesoldater hyret av regjeringen i Kiev, sa han.

Det ukrainske militæret bekreftet i går i en kortfattet melding på hjemmesiden sin at de hadde ryddet flere kontrollpunkt rundt byen Slavjansk.

I meldingen sa derimot det ukrainske militæret at gårsdagens aksjon var et ledd i antiterrorkampanjen som den midlertidige regjeringen i Kiev har igangsatt. Kampanjen skal bekjempe de prorussiske separatistene og de russiske soldatene, som regjeringen sier oppholdet seg i det østlige Ukraina.

Helikoptre i luften

Det var i går flere rapporter om at ukrainske militærstyrker - muligens med spesialtropper - hadde tatt oppstilling forskjellige steder rundt om i Slavjansk, som har blitt separatistenes episenter.

Inntrykket av et forestående angrep ble økt av helikoptre, som flere ganger i går fløy inn over Slavjansk og slapp hvite løpesedler.

- Ikke gå til steder hvor det er forsamlinger foran okkuperte bygninger. Ikke hør på dem som snakker for separatisme, sto det blant annet på løpesedlene.

På gaten var det færre mennesker enn kun for få dager siden.

Irine Beniaminova på 37 år hadde tatt med sin åtteårige datter på en lekeplass.

- Alle er redde. Alle ringer hele tiden til hverandre for å høre om alt er ok. Datteren min kunne derimot ikke utstå å være innendørs lengre. Vi bor like i nærheten, så vi kan raskt søke ly hvis det skjer noe, sa hun.

Hjelp fra Russland

Ved siden av lekeplassen holdt byens selvutnevnte ordfører, Viasjeslav Ponomarev, pressekonferanse.

- Vi forventer at den ukrainske hæren vil prøve å storme oss i de kommende timene. Jeg ville ikke hatt noe imot det hvis Russland på det grunnlaget bestemmer seg for å sende tropper inn i Ukraina, sa han. BERGENS TIDENDE/POLITIKEN