Torsdag møtte han Det internasjonale atomenergibyrået IAEAs generaldirektør, japanske Yukiya Amano, og andre eksperter i Amanos lederteam.

— Amano bekreftet at vi har en situasjon der vi ikke kan vente noe nærstående gjennombrudd. Det er noe vi alle må være bekymret for. For det er her frontlinjen går hvis vi skal beholde et ikkespredningsregime, sier Eide til NTB.

— Hvis det rakner i Iran, er det stor fare for at andre følger etter, poengterer han, og da tenker han ikke på hva Israel måtte komme til å gjøre.

— Det er særlig i de arabiske land, sunnimuslimske land, at frykten og bekymringen over Irans atomprogram øker, sier Eide.

Mislykket møte

IAEA hadde sitt foreløpig siste møte med Iran i Teheran for vel en uke siden. Iran hevdet umiddelbart etter møtet at man var blitt enige «på noen punkter», men dette ble dagen etter tilbakevist av IAEA, som meldte at «nok et møte» var endt resultatløst.

Neste runde om Irans atomprogram skjer i Almaty i Kasakhstan 26. februar. Da møter Iran de fem vetomaktene i Sikkerhetsrådet, USA, Russland, Kina, Frankrike og Storbritannia, pluss Tyskland, til nye forhandlinger.

Iran advarer stormaktene mot nye sanksjoner.

— Mer press kan bare føre til større mistillit, som vil lede Iran til å miste håp om en forhandlingsløsning, sa Irans FN-ambassadør Mohammad Khazaee på et møte i New York onsdag.

Ikke-vestlige land

Eide er også opptatt av at tiden man har til rådighet, blir knappere, og at ikke-vestlige land må slutte å vise forståelse for Iran.

— Iran har klart å spille kortene slik at de har hatt en viss forståelse i ikke-vestlige land. Det tror jeg det er viktig at det blir slutt på. For dette er et problem for hele verden.

Eide påpeker at vi lever i en verden som er stadig mindre dominert av vestlige aktører. Andre makter spiller en stadig viktigere rolle globalt.

— En av konsekvensene er at de nye aktørene må ta et større ansvar for dette her, for ikkespredning er i utgangspunktet i alle lands interesse.

— Hvis ikkespredningsregimet bryter sammen, er det et problem i mange deler av verden, og det er en reell risiko for motreaksjoner andre steder i regionen. Vi må ut av en situasjon der det først og fremst er land i Vesten som er opptatt av dette, framholder utenriksministeren.

Trenerer

Et stort problem er tiden som Iran stadig bevisst trekker ut.

— Iran har lange og omstendelige prosesser om hvordan man skal gå videre i samarbeidet med IAEA og hva IAEA skal få tilgang til. Iran gir IAEA tilgang til noen steder, men det er som regel ikke de stedene som IAEA er mest interessert i, sier Eide.

— Det er betydelig trenering, og veldig mange omveier. Mye tyder på at Iran bare arbeider for å kjøpe seg tid. De har en slags prosess gående med IAEA, men man kommer ikke fremover, tilføyer han.

— Og mens det skjer, så har de tid til å drive med ting i det skjulte. De sørger for at verdens oppmerksomhet er på selve prosessen, hvor det skjer lite. Og hva skjer da på de stedene man ikke har kontroll med?

— Det er jo bra at det er kontakt, for det er bedre enn alternativet, sier Eide, men vektlegger at IAEA er svært bekymret for at kontakten bare gir Iran tid til å videreutvikle et program som til slutt ender med ferdige atomvåpen.

— Det er en bekymring IAEA nå kommuniserer meget sterkt, påpeker han.