— Det vi nå søker etter, er noe eller noen som krenker Sveriges territorielle integritet. Det er helt uakseptabelt, sa kontreadmiral Anders Grenstad under en pressekonferanse tirsdag.

Kontreadmiralen opplyste at forsvaret har fått inn hundrevis av tips, men sa det er to som peker seg ut. Søndag ble det gjort tre observasjoner, og forsvaret viste fram et bilde som et vitne hadde tatt. Ingen bilder er tatt denne gangen, men observasjonene blir nå analysert, ifølge Grenstad.

Alle de fem tipsene så langt er basert på tips fra publikum.

Spekulasjonene om at Russland står bak den fremmede undervannsaktiviteten i skjærgården, ville Grenstad ikke kommentere.

— Først når det er bekreftet at det virkelig er snakk om en krenkelse, kommer forsvaret til å angi hvilken nasjon det dreier seg om, sa han.

Søket i Stockholms skjærgård har pågått i nesten fem døgn og kommer til å fortsette videre en stund til, opplyste Grenstad. Nok en gang ble det gjentatt at det ikke dreier seg om en ubåtjakt, men en etterretningsaksjon.

- Funnet «noe»

Det svenske forsvaret fikk kontakt med «noe» under søkeoperasjonen i Stockholms skjærgård tirsdag, ifølge Dagens Nyheter.

— Vi har en opplysning om at de har fått kontakt med noe, eksakt hva det skal være, vet vi ikke helt, sa en reporter fra avisen som var i viken Ingaröfjärden som ligger i Skjærgården.

Avisen erfarer at det er et av fartøyene på stedet som har oppgitt at det har «fått kontakt». Noen timer senere var dykkere på plass i området.

Forsvaret har ikke bekreftet opplysningene fra avisen.

Minst fem fartøy lå tirsdag ettermiddag nokså tett i området, ifølge TTs reportere som var på stedet.

— Noen beveger seg langsomt, noen ligger stille. Vi har blitt bedt om å holde oss på 1.000 meters avstand, fortalte reporterne.

Russisk sender

Ifølge Aftonbladet skal bakgrunnen for aksjonen være at et svensk marinefartøy fredag forrige uke kjørte på en russisk sender i Stockholms skjærgård.

Det svenske forsvaret skal først ha trodd at fartøyet, en stridsbåt 90, kolliderte med en ubåt, ifølge avisen.

Imidlertid viste objektet seg å være en fast undervannsinstallasjon som hadde slitt seg og flytt opp til overflaten, opplyste en ikke navngitt kilde til avisen.

Objektet skal måle rundt 50 centimeter i diameter, og kilden sa til avisen at det hovedsakelig søkes etter flere russiske sendere under overflaten i skjærgården utenfor Stockholm.

Forsvarssjefen reagerer

Ifølge forsvarssjef Sverker Göranson stemmer det ikke at et svensk fartøy skal ha kjørt på en russisk sender.

— Så vidt jeg kjenner til, er det feil, sa han til Aftonbladet etter et møtet med Riksdagens forsvarskomité tirsdag.

Han opplyste at søkeoperasjonen pågår, og at det gjøres vurderinger underveis om hvorvidt den skal fortsette.

— Dette er for jævlig, at noen eller noe er inne på denne måten, sa Göranson.

Beordrer avstand

Ubåtjakten i Stockholms skjærgård var tirsdag inne i sin femte dag. Aksjonen ble igangsatt på grunn av opplysninger om fremmed undervannsaktivitet i området, og siden har spekulasjonene om at det kan dreie seg om en russisk farkost, økt i omfang.

Sivile båter ble tirsdag fortsatt bedt om å holde en avstand på 1 kilometer fra marinens fartøy. I tillegg ble flyforbudet over skjærgården opprettholdt.