USA pågrep Castros fiende

Krigen mot terror er på kollisjonskurs med Washingtons ønske om å bringe Cubas diktator Fidel Castro til fall, etter at en 77-årig eksilcubaner, anklaget for å ha drept 73 i en terroraksjon, ba om asyl i USA.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 17 år gammel

KLAUS JUSTSEN

Etter at Luis Posada Carriles (77) er pågrepet i Miami mer enn to måneder etter at han snek seg inn i USA, må Bush-administrasjonen avbalansere prinsippene for krigen mot terror med ønsket om å støtte kampen for å styrte Castro.

Castro i tog

Pågripelsen av Carriles kom bare minutter etter at Castro hadde arrangert en massedemonstrasjon for å understreke kravet om at den aldrende motstanderen blir utlevert enten til Cuba eller til Venezuela.

Her ønsker myndighetene å føre en ny rettssak, med utspring i et bombeangrep i 1976. 73 mennesker ble drept da et fly underveis til Cuba eksploderte og styrtet nær Bahamas.

Carriles skal ha deltatt i to møter der terroraksjonen ble planlagt, men han benekter enhver forbindelse til den. Derimot har han tidligere i intervjuer med bl.a. New York Times fortalt at han sto bak en rekke bombeangrep i Havanna i 1997, som kostet en italiensk turist livet.

I august ble Carriles og tre medsammensvorne benådet av Panamas president for rollen de skal ha spilt i et forsøk på å myrde Fidel Castro da han i 2000 deltok i en konferanse i Panama.

Rømte fra fengselet

Luis Posada Carriles rømte i 1985 fra et fengsel i Venezuela forkledd som prest. Han satt fengslet etter to ganger å ha blitt frifunnet i langvarige rettssaker.

Siden har den aldrende eksilcubaneren vært på flukt fra land til land. For vel to måneder siden hjalp venner ham inn i USA, hvor han søkte tilflukt blant landsmenn i Miami.

De første ukene holdt Carriles seg skjult, men i forrige uke dukket han opp og ga et intervju til en lokal avis. Her avviste han enda en gang alle anklager i forbindelse med terroraksjonen i 1967, men han vek utenom bombeangrepene i Havanna.

Tirsdag innkalte Carriles til en større pressekonferanse der han forklarte at han ville trekke søknaden om asyl hvis det brakte USAs regjering i en vanskelig situasjon. Kort etter ble Carriles arrestert og internert på en militærbase.

Til Venezuela ...?

Regjeringen har tre muligheter. Den kan utlevere Carriles til Venezuela, som USA har en utleveringsavtale med. Utlevering til et tredje land, som er villig til å ta ham imot, kan også komme på tale, og flyktningen kan bli gitt asyl i USA.

Torsdag understreket regjeringen at man ikke vil sende Carriles, som i 1990 overlevde et attentatforsøk, til et land som utleverer ham til Cuba. Venezuela erklærte straks at det ikke ville skje.

Venezuelas visepresident, Jose Rangel, trappet samtidig opp presset med en påstand om at saken ville vise hvor USA og spesielt president Bush virkelig står i krigen mot terror.

— Det ser ut som om det for noen er gode terrorister og slemme terrorister.

Utdannet av CIA

Carriles advokat Eduardo Soto peker på at hans klient for 50 år siden ble utdannet av CIA og gjorde tjeneste i den amerikanske hæren før han arbeidet seg opp til en høytstående posisjon i Venezuelas sikkerhetstjeneste.

Soto hevdet at Washington hadde gitt etter for press fra Cuba og betegnet det som påfallende at hans klient var pågrepet etter demonstrasjoner som samlet omkring en million mennesker.

En gruppe demokratiske medlemmer av Kongressen har i et brev oppfordret president Bush til å utlevere Carriles til Venezuela. De holder det for utelukket at man skal gi en terrorist asyl og dermed hindrer at rettferdigheten skjer fyllest.

Publisert
BT anbefaler

Strid om skulpturen «Krigsseileren». – Vil ha kvalitet på kunsten i offentlige rom.

«Krigsseileren» er ferdig og fullfinansiert. Men kommunens kunstneriske råd vil ikke at skulpturen settes opp.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Da datteren fikk beskjed om å bli på kjøkkenet, skjønte Bjørn Inge hvor ille det var

  2. Kritisk lite blod i blodbanken: – Ei alvorleg MC-ulykke kunne tømt oss

  3. Denne broen stopper flomsikring av bygden

  4. Hun kunne bruke opp mot 500 timer på å lage vaktplan. Så tok hun grep.

  5. – Haugesund tar seg videre til fjerde runde i cupen

  6. – Jeg har en viktig melding til dere som river andre ned